Servind

Mercedes-Benz Trucks opět jedničkou mezi dovozci

Mercedes-Benz Trucks opět jedničkou mezi dovozci

V roce 2020 bylo v ČR nově registrováno celkem 6852 nákladních automobilů, z toho 1444 vozidel Mercedes-Benz celkové hmotnosti nad 6 t. Mercedes-Benz tím již po devatenácté obhájil první místo a s podílem na trhu 21,1 % dosáhl oproti roku 2019 zvýšení tržního podílu o 1,5 %. Celkový trh nákladních vozidel v ČR přitom podle údajů Svazu dovozců automobilů poklesl vlivem tzv. koronakrize o čtvrtinu.

V České republice bylo registrováno 782 tahačů značky Mercedes-Benz, což znamená oproti roku 2019 nárůst tržního podílu v tahačích o 3,5 % na 20,3 %. V podvozcích pro různé druhy speciálních nástaveb značka registrovala 473 vozidel, což znamená tržní podíl 22,2 %. Prodejem bezmála 100 malých nákladních vozů Fuso Canter dosáhl v kategorii srovnatelných produktů tržní podíl 48 %, což též znamená první místo v kategorii.

Jedním z hlavních argumentů pro vozidla značky Mercedes-Benz Trucks jsou jejich nízké provozní náklady a bohatá nabídka doprovodných služeb. Telematické služby pod hlavičkou FleetBoard a Uptime patří k těm hojně využívaným.

Uptime pracuje s informacemi o technickém stavu vozidla v reálném čase a umožňuje včasné plánování servisu a údržby tak, aby prostoje vozidla byly co nejmenší. Službou Uptime je v ČR vybaveno průměrně každé třetí nové vozidlo Actros a celkem ji už zákazníci využívají v bezmála 1200 vozidlech.

Služby systému FleetBoard využívá momentálně více než 4000 vozidel provozovaných v České republice. Že je telematika aktivním nástrojem pro snižování nákladů na provoz vozidel dokládají i výsledky nově zavedené soutěže řidičů, ve které řidiči dokázali při průběžném sledování systémem FleetBoard snižovat spotřebu paliva dokonce i během zimního období.

Svou pozici nejrozšířenějšího nákladního vozidla na evropských silnicích si i v ČR upevnil Mercedes-Benz Actros, jehož pátá generace, plná technických novinek, přišla na trh v roce 2019 kdy získala mezinárodní ocenění Truck of The Year 2020. Významnými prvky aktivní i pasivní bezpečnosti jsou Active Drive Assist (ADA), asistenční systém autonomního řízení, umožňující zcela samostatnou jízdu vozidla, již pouze kontrolovaného řidičem, a Active Brake Assist (ABA) 5. generace, bezpečnostní brzdový asistent, který dokáže rozpoznat překážky i chodce ve vozovce a dokáže před nimi automaticky zastavit vozidlo. Další revoluční novinkou, kterou tato zatím poslední inovace Actrosu přinesla, je nahrazení zpětných zrcátek kamerovým systémem MirrorCam, který přináší řadu nových funkcí a zároveň pomáhá šetřit pohonné hmoty. V neposlední řadě je to prediktivní tempomat Predictive Powertrain Control (PPC), který umí vozidlo v závislosti na topografii a tvaru zatáček automaticky a hospodárně zpomalovat i zrychlovat.

„Děkujeme našim zákazníkům za důvěru, kterou nám prokázali v tak komplikované situaci, jakou přinesl rok 2020. Při opatřeních, která omezila chod celého hospodářství, se potvrdilo, že nákladní vozidla bez jakékoliv nadsázky udržují svět v pohybu. Snažili jsme se dělat vše pro to, aby naši zákazníci mohli fungovat i během všech omezení a aby jejich vozidla měla zajištěna veškerý servis, zásobování náhradními díly, všechny potřebné služby a pochopitelně i prodej. Jsme rádi, že se nám to podařilo, a radujeme se z každé nové objednávky, která stvrzuje důvěru našich zákazníků. Pro rok 2021 chystáme další vylepšování a rozšiřování naší nabídky produktů a služeb. Určitě se je na co těšit – to napovídá i mezinárodní cena Truck Innovation Award 2021, kterou uděluje porota Truck of the Year a kterou v listopadu 2020 obdržel za technologický přínos a ucelenou koncepci připravovaný program elektrických nákladních vozidel Mercedes-Benz,“ říká k úspěchu ředitel společnosti Mercedes-Benz Trucks ČR Josef Mařík.

Datum zveřejnění

18.1.2021

Zdroj informací

Mercedes-Benz Trucks ČR

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2768 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál