Servind

Kurz bezpečné jízdy pro nákladní vozy

Kurz bezpečné jízdy pro nákladní vozy

Řidiči nákladních vozů společnosti Mercedes-Benz Trucks si na polygonu mosteckého autodromu vyzkoušeli zvládání jízdy v krizových situacích.

Kurz bezpečné jízdy, určený pro nákladní vozy a kamiony, cílí nově také na jednotlivce. „Do budoucna se chceme zaměřit vedle dopravních a přepravních firem také na jednotlivce. Je totiž řada řidičů a řidiček, kteří se živí jako samostatně výdělečně činné osoby a provozují třeba jen jeden nákladní vůz. Kurz je možné pořídit i formou dárkového poukazu. Takže pokud takový řidič poukaz dostane, má skvělou příležitost si auto osahat v extrémnějších momentech a naučit se ho perfektně ovládat. V nákladních vozidlech už je spousta technologie, která zvyšuje bezpečnost, musí ale být správně používána. V kurzu se řidič důkladně seznámí se vším, co jeho auto umí, a to v bezpečných podmínkách uzavřeného areálu,“ vysvětlil instruktor Marek Kohoutek.

V této oblasti autodrom spolupracuje také s nadací Truck Help, která pomáhá pozůstalým po obětech dopravních nehod právě z řad profesionálních řidičů a řidiček. Nadaci Truck Help podporuje i Mercedes-Benz Trucks. Bezpečnost nákladních vozů je jedním z hlavních cílů značky. Ve vývoji a praktickém nasazení bezpečnostních systémů je Mercedes-Benz na čelní pozici v oboru.

Kurz pro řidiče a řidičky nákladních vozů a kamionů se uskuteční v sobotu 27. února. Zájemci se mohou přihlásit na e-shopu webových stránek autodromu v sekci Bezpečnost.

Po teoretické výuce následuje čtyřhodinový praktický výcvik na plochách polygonu, při němž zkušení instruktoři bezpečné jízdy využívají technologií polygonu k simulaci jízdy na různých površích. „Řidiči trénují krizové brzdění, test odstředivé síly, smyky přední a zadní nápravy nebo také smyky soupravy návěsu či přívěsu. Dále nájezd do zatáčky a její bezpečný průjezd, sjezd z kopce se zatáčkami s devítiprocentním klesáním, kde opět musejí bezprostředně reagovat na náhlou překážku, nebo vyhýbací manévr na kopci s kluzným povrchem a sedmiprocentním klesáním. Překážku představuje v tomto případě vodní clona,“ popsal Kohoutek.

„Praktický výcvik řidičů nákladních vozidel, zaměřený na správné ovládání vozidla a znalost funkce a využití jednotlivých bezpečnostních systémů, je zatím oficiálně málo podporovanou aktivitou. Přitom ale školení můžeme chápat nejen jako pomoc řidičům, kteří díky němu budou jezdit bezpečněji a ohleduplněji,“ uvedl účastník kurzu David Chleboun, který je zodpovědný za komunikaci značky Mercedes-Benz Trucks i za program školení řidičů.

Bezpečnost provozu a správné ovládání vozidla má podle něj přímý vliv i na ekonomiku provozu. „Správné ovládání vozidla přináší snížení spotřeby, nákladů na provoz a servis vozidel a také prodlužuje jejich životnost. Snížení počtu nehod znamená velké hospodářské úspory jak pro provozovatele vozidel, tak pro stát v oblasti provozu i zdravotnictví. Máme vlastní program školení pro řidiče nákladních vozidel naší značky a spolupráce s polygonem v Mostě nám otvírá nové možnosti, jak náš program smysluplně doplnit a zároveň aktivně přispět k bezpečnosti provozu,“ upřesnil David Chleboun.

Všichni účastníci kurzu si podle školitele jeho náplň pochvalovali. „Ohlasy byly výhradně kladné. Školení předčilo mnohá očekávání, za což jsme rádi. Shodli jsme se na tom, že zejména praktický výcvik je velmi účinný a potřebný a že by měl být součástí učebních osnov autoškol a později i pravidelných školení profesionálních řidičů,“ doplnil David Chleboun.

Datum zveřejnění

8.2.2021

Zdroj informací

Autodrom Most/Mercedes-Benz Trucks 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2784 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál