Servind

Poslední den na testy pro řidiče kamionů

Poslední den na testy pro řidiče kamionů

Německo přeřadilo v pátek oficiálně Českou republiku do skupiny oblastí s mutací koronaviru s účinností od půlnoci ze soboty na neděli. Znamená to, že i řidiči nákladní dopravy, kteří měli dosud některé úlevy, musí každou jízdu do Německa hlásit přes registrační systém a musí mít negativní test na koronavirus mladší než 48 hodin. To platí i pro řidiče přijíždějící ze Slovenska nebo Tyrolska, jež byly přeřazeny spolu s ČR.

V neděli je zákaz jízdy, a tak se v pondělí očekává mnoho problémů na všech hraničních přechodech s Německem, pokud zde budou řidiči bez požadovaných registrací nebo testů a pokud budou Němci důsledně vše kontrolovat.

České ministerstvo zdravotnictví vydalo výnos, který zapovídá vjezd do ČR všem zahraničním řidičům tranzitujícím do Německa, kteří by neměli negativní test mladší 36 hodin. To by mělo snížit očekávané potíže a kolony před hranicemi s Německem.

České dopravní firmy a jejich řidiči se tak snaží během víkendu zajistit antigenní testování. Mnoho testovacích míst je plně rezervováno na několik dní dopředu. Pokud se jim to nepodaří v místě bydliště, mohou ještě doufat, že to doženou na přechodech. Krizové řízení státu, armáda, policie, hasiči a hygienici spolu s kraji se snaží posílit testovací síť, například na Rozvadově, na Pomezí a v dalších místech. Lepší šance jsou ve větších městech, kde i o víkendu jsou v provozu kapacitní testovací místa, například ve velkých nemocnicích.

Generální tajemník Sdružení ČESMAD Bohemia Vojtěch Hromíř k tomu říká: „Nikomu nelze doporučit, aby nechával test až na hranice. Snadno se zde vytvoří velké kolony a hranice budou paralyzovány. Informujeme i zahraniční sdružení dopravců, aby tranzitující cizí řidiči nevjížděli při cestě do Německa do naší republiky bez testu. Policie žádá, aby řidiči preferovali dálniční hraniční přechody, kde je možno alespoň nějak korigovat možné vznikající problémy. Pondělí ukáže, jaké bude mít toto striktní opatření našich sousedů důsledky.“

 

Datum zveřejnění

14.2.2021

Zdroj informací

Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2638 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál