Servind

Pohotovostní vozidlo Volvo FMX pro DPP

Pohotovostní vozidlo Volvo FMX pro DPP

Společnost HCS Centrum ve spolupráci s Volvo Trucks předala Dopravnímu podniku hlavního města Prahy vyprošťovací speciál s hydraulickým jeřábem PM 155 SP postavený na podvozku Volvo FMX 8x6. Kompletní nástavbu na vozidlo vyrobila společnost HCS Centrum, která je výhradním distributorem hydraulických jeřábů PM pro ČR a SR.

Základními podmínkami pro stavbu tohoto vozidla byl požadavek na zdvihový výkon jeřábu 10 200 kg v dosahu 10,50 m a celkové rozměry vozidla, kdy byla zejména limitní celková výška 3200 mm včetně majákové rampy. Celková hmotnost vozidla nesměla překročit 32 t.

Podvozek Volvo FMX 8x6 byl zvolen zejména proto, že nejlépe splňoval požadavky zadavatele jako jsou nízká výška kabiny a rámu vozidla. Motor D13K460 Euro6 je kombinován s automatizovanou převodovkou s rychloběhem I-Shift ATO2612F s plazivými převodovými stupni (plazivé rychlosti dvě vpřed a jedna pro zpětný chod) a výkonnou motorovou brzdou VEB+ o výkonu 375 kW.

Podvozek má zadní nápravy se vzduchovým pérováním, jehož součástí jsou vylepšené stabilizátory, které jsou otočeny nahoru. Jsou umístěny centrálně mezi nápravami a přenášejí působení silnice a přívěsu do nejpevnější části konstrukce za účelem zlepšení stability a zachování vysoké světlé výšky.

Nutností je zesílený rám vozidla v celé délce se zatížením předních náprav 10 + 10 t a zadní dvounápravy 26 t. Vozidlo disponuje funkcí ATC (automatické řízení trakce). Když to podmínky dovolí, systém při jízdě automaticky odpojí nebo připojí přední nápravu. Dále je vozidlo vybaveno dálkovým ovládáním a couvací kamerou Waeco.

Nástavba obsahuje hydraulický jeřáb PM 155 SP o zdvihovém výkonu více jak 100 t. Jeřáb plní normu ČSN EN 12999+A2. Pohon jeřábu je zajištěn variabilním hydraulickým čerpadlem. Ovládání jeřábu je prostřednictvím plně proporcionálního hydraulického rozvaděče Danfoss a radiového ovladače Scanreco s plně grafickým displejem. Tento komplet zajišťuje ovládání všech funkcí jeřábu včetně ovládání stabilizačních opěr. Veškeré funkce jeřábu, a to včetně regulace zdvihového výkonu v závislosti na vysunutí stabilizačních opěr, poloze natočení a úhlů výložníkových ramen, jsou řízeny řídícím systémem německé firmy MOBA, který se nachází ve všech jeřábech PM.

Vyprošťovací vozidlo je vybaveno vyprošťovacím navijákem o výkonu 20 t s dálkovým ovládáním a vyprošťovacími prostředky, jako jsou hydraulicky rozkládané ráhno pro manipulaci s tramvajemi o nosnosti 18 t a nakládací hydraulicky vyvažovaný kříž pro manipulaci s osobními vozidly.

Nástavba je dále vybavena úložnými schránkami, tažnými tyčemi a tramvajovým spřáhlem. Vyprošťovací vozidlo je vybaveno speciální majákovou rampou a výstražnými světly, která pod čirým krytem ukrývají technologii možnost volby barvy (oranžová, modrá a červená).

Datum zveřejnění

16.10.2021

Zdroj informací

Volvo Trucks

Foto: Volvo Trucks

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2782 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál