Servind

Vodíkové autobusy do Ústí nad Labem

Vodíkové autobusy do Ústí nad Labem

Dopravní podnik města Ústí nad Labem podepsal se společností Solaris Bus & Coach rámcovou smlouvu na dodávku 20 vodíkových autobusů Urbino 12 hydrogen. Jde o první zakázku Solarisu na autobusy s palivovými články v České republice.

Smlouva pokrývá období osmi let a během této doby může dopravce objednat až 20 vodíkových autobusů. Cena za jeden autobus je 15 184 400 Kč bez DPH, cena za všech 20 autobusů je 303,7 milionu korun.

Jakmile budou vozidla objednána, budou dodána do 420 dnů od podpisu kupní smlouvy. Jde o první zakázku na vodíkové autobusy v České republice, nejedná se však o první spolupráci mezi výrobcem autobusů a městem Ústí nad Labem. V současné době tam Dopravní podnik používá 44 autobusů Solaris s různými typy pohonných jednotek.

„V průběhu let jsme do České republiky dodali přes 1200 vozidel s různými pohony - elektrické, na naftu, CNG i trolejbusy. Nejnovější kontrakt je přelomový. Při pohledu na rychlost technického rozvoje a rostoucí zájem ze strany dopravců se naše společnost každý den ujišťuje, že je na správné cestě při podpoře dekarbonizace veřejné dopravy,“ řekl člen představenstva Solaris Petros Spinaris.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem se zabývá přípravou vodíkové mobility od roku 2019. Pro provoz autobusů na vodík připravuje vybudování vodíkové plnící stanice, na níž získal dotaci. Její dokončení se plánovalo do konce roku 2022, ale zatím není vybrán dodavatel. Ve stejné době měly vyjet i první autobusy.

Vodíkový autobus Urbino 12 hydrogen je vybaven dvěma trakčními elektromotory, každý s výkonem 125 kW, palivovými články s výkonem 70 kW a pěti kompozitními nádržemi pro skladování vodíku o celkovém objemu 1560 l. Autobus ujede minimálně 350 km na jedno tankování vodíku. Relativně malý trakční akumulátor Solaris High Power má za úkol podporovat palivový článek ve chvílích zvýšené potřeby elektrické energie.

Solaris už uzavřel smlouvy na dodávky téměř 100 vodíkových autobusů Urbino 12 s dopravci z Francie, Itálie, Nizozemska, Německa, Polska, Rakouska, Švédska a nově i České republiky.

Datum zveřejnění

20.12.2021

Zdroj informací

Solaris

Foto: Solaris

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1906 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál