Servind

Mercedes-Benz Trucks ČR opět jedničkou

Mercedes-Benz Trucks ČR opět jedničkou

Na konci roku 2021 bylo završeno rozdělení společnosti Daimler AG na dva samostatné subjekty - Mercedes-Benz AG se zaměřením na výrobu a prodej osobních a lehkých užitkových automobilů a Daimler Truck, zahrnující výrobu nákladních vozidel vč. značek Unimog a Fuso a autobusů.

Nové sídlo v Praze 5 Stodůlkách

V České republice společnost Mercedes-Benz Česká republika působí v původním areálu v Praze 4-Chodově. Aktivity společnost Daimler Truck AG v České republice, zahrnující společnost Mercedes-Benz Trucks ČR, EvoBus ČR a MB Parts Logistic Eastern Europe, se postupně přestěhovaly z Chodova v Praze 4 do Stodůlek kde v rámci dělení majetku získala prodejní a servisní areál. Zde už od jara 2020 využívá nově postavenou administrativní budovu a postupně se sem přesunuly všechny aktivity včetně prodeje a servisu.

Úspěšný rok 2022

V roce 2021 bylo v České republice nově registrováno celkem 8270 nákladních automobilů o celkové hmotnosti nad 6 t, z toho bylo 1520 vozidel Mercedes-Benz. Mercedes-Benz tím dosáhl první místo s podílem na trhu 18,4 %. Z uvedeného počtu bylo registrováno 862 tahačů Mercedes-Benz, což znamenalo tržní podíl 16,4 %, a 507 podvozků pro různé druhy speciálních nástaveb, což představovalo tržní podíl 23,5 %. Prodej vozidel Fuso Canter v roce 2021 dosáhl 72 kusů, což představovalo 42,6 % relevantního trhu malých nákladních aut.

Prodejní výsledek mohl být ještě lepší, kdyby bylo z výroby dost vozidel. Podle generálního ředitele Mercedes-Benz Trucks ČR Josefa Maříka budou problémy s dodávkami vzhledem k nedostatku surovin pro výrobu přetrvávat nejen letos, ale i v roce 2023.

Daimler Truck v České republice vloni s asi 900 zaměstnanci a 450 zaměstnanci v prodejní síti realizoval obrat 400 milionů eur. Má zde 9 autorizovaných prodejců a 20 smluvních servisů. V roce 2021 bylo v rámci poprodejních služeb vykázáno navýšení počtu servisovaných vozidel o 3 % na 14 058 (některá z nich ale mohla servis navštívit i víckrát), nárůst počtu zakázek o 5 % na 57 462, nárůst obratu práce o 22 % a nárůst obratu prodeje dílů o 9 %. Dokládá to skutečnost, že vloni vozidla jezdila víc, bylo obtížnější je nahradit novými, a tak vyžadovala víc údržby.

V rámci obchodu s ojetými vozidly se ročně prodává 1100 až 1250 nákladních vozů Mercedes-Benz přicházejících z operačního leasingu a výkupu. Jde většinou o vozidla ve stáří 3 až 4 roky. Asi 60 % jejich prodeje směřuje k zákazníkům v České republice a kolem 40 % se vyváží do jižních zemí EU.

Služby zákazníkům

Společnost Mercedes-Benz Trucks ČR v areálu v Praze 5 Stodůlkách zajišťuje prodej a servis nákladních vozů Mercedes-Benz a Fuso. Servis zde nabízí údržbu a opravy nákladních vozidel, rovnací rám pro rámy nákladních vozidel, karosárnu, mobilní pneuservis, servisní vozidlo Service24h, myčku nákladních vozidel, cejchování tachografů, měření emisí, prodej náhradních dílů na nákladní vozidla a servis pro mýto TollCollect mýto. K dispozici zde jsou zde i dva apartmány pro řidiče.

Jedním z hlavních argumentů pro nákup vozidla značky Mercedes-Benz jsou jejich nízké provozní náklady a bohatá nabídka doprovodných služeb. Telematické služby pod hlavičkou FleetBoard a Uptime patří k hojně využívaným. Uptime pracuje s informacemi o technickém stavu vozidla v reálném čase a umožňuje včasné plánování servisu a údržby tak, aby prostoje vozidla byly co nejmenší. Službou Uptime je v ČR vybaveno průměrně každé třetí nové vozidlo Actros a celkem ji už zákazníci využívají v přibližně 1500 vozidlech.

Služby systému FleetBoard využívá kolem 4000 vozidel provozovaných v České republice. Systém FleetBoard v poslední době prošel zásadní technologickou změnou, protože začal využívat cloudové služby. To je důležité především na blízkou budoucnost, protože digitalizace nákladních vozidel se ve všech směrech velmi dynamicky rozvíjí a potřebuje stále rychlejší a výkonnější přenos dat.

Výhled do roku 2022

Svou pozici nejrozšířenějšího nákladního vozidla na evropských silnicích i v České republice si vloni upevnil Mercedes-Benz Actros. Ten bude v roce 2022 dále inovován. D výroby už přišlo i vrcholné provedení Actros L s největší kabinou, které kromě nové generace asistenčních systémů přináší další zvýšení komfortu pro řidiče. Varianta Actros F zase umožňuje pohodlnější nástup.

Během léta se do České republiky dostanou první vozy s elektrickým pohonem e-Actros. K dispozici budou dvou- i třínápravové podvozky určené pro městské rozvážkové služby nabízené na operační leasing. V rámci prodejní a servisní sítě už probíhá intenzivní školení příslušných pracovníků, aby byli na příchod elektricky poháněných vozidel připraveni. Ještě do konce roku se objeví i elektricky poháněná komunální vozidla e-Econic. Naopak vloni už skončila produkce vozidel na zemní plyn.

V rámci přípravy na elektrifikaci nákladní dopravy byla v areálu ve Stodůlkách vybudována nová trafostanice s jmenovitým příkonem 1 MW a kompaktní dobíjecí stanice Siemens Sicharge D s instalovaným výkonem 160-300 kW se dvěma výstupy pro dobíjení elektrických nákladních vozů stejnosměrným proudem.

Datum zveřejnění

06.03.2022

Zdroj informací

Mercedes-Benz Trucks ČR

Foto: Vladimír Rybecký

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2047 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál