Servind

Eurowag otevřel dvě nové LNG stanice

Eurowag otevřel dvě nové LNG stanice

Zkapalněný zemní plyn, známý jako LNG, je u nákladních automobilů vnímán jako jediná funkční alternativa k naftě, zejména v těžké dálkové dopravě. Český plynárenský svaz udává, že v České republice jezdí 135 registrovaných vozů na LNG pohon.

Společnost Eurowag v prosinci 2022 z dotace dokončila výstavbu dvou nových plnících stanic LNG. Snadno přístupné stacionární stanice na D8 v Kozomíně (D8-exit 9, čp. 506, Kozomín, Česká republika, GPS: 50.244639, 14.371444) a D1 v Modleticích (Zděbradská 195, Modletice, Česká republika, GPS: 49.971896, 14.612803). Tím došlo k navýšení celorepublikového počtu z dosavadních pěti plnících stanic na sedm.

Zatímco do začátku roku 2022 tankovala vozidla poháněná kapalným metanem pouze na třech místech, dvou mobilních stanicích GasNet a jedné stacionární stanici Spolgas, budoucnost se zdá optimističtější. Podle národního akčního plánu čisté mobility by měl počet plnících stanic v České republice stoupnout do roku 2030 na 30 míst.

Navzdory nepříznivé ekonomické situaci a ceně zemního plynu, celosvětově roste množství nákladních automobilů s pohonem na LNG. Tato alternativa nafty představuje způsob, jak účinně snižovat emise v dopravě. V souvislosti se rostoucím významem udržitelnosti bylo proto v uplynulých dvou letech uvedeno do provozu víc než 100 tahačů na LNG. Odměnou jim je například i to, že v Německu jsou LNG vozidla osvobozeny od povinnosti platit mýto.

Zemní plyn ve zkapalněné podobě je pro těžkou dálkovou nákladní dopravu ideální palivo, neboť se jedná o prověřenou a spolehlivou technologii s dojezdem vozidel až 1500 km. K dispozici mají v Evropě síť 627 plnících stanic, která se neustále rozšiřuje. V rámci akceptační sítě Eurowag mohou zákazníci platit prostřednictvím karty Eurowag u 302 z nich.

Budoucnost představuje přechod na bioLNG, pocházející ze zbytků potravin a bioodpadu. Z pohledu chemického složení se jedná o zcela totožná paliva, které lze volně míchat. Přechod z LNG na bioLNG je tak možný ihned, aniž by se musela upravovat infrastruktura plnících stanic nebo technologie vozidel.

Projekt výstavby dvou LNG stanic v Kozomíně a Modleticích pod názvem „Výstavba plnících stanic LNG“ byl spolufinancován Evropskou unií v rámci operačního programu Doprava pod záštitou Ministerstva dopravy České republiky.

Datum zveřejnění

1.3.2023

Zdroj informací

Eurowag

Foto: Eurowag

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1847 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál