Servind

Dachser plánuje další zóny zásobované s nulovými emisemi

Dachser plánuje další zóny zásobované s nulovými emisemi

Dachser Emission-Free Delivery, koncept pro zásobování center měst, který začal jako výzkumný a inovační projekt, se ukázal jako velmi úspěšný. V současné době funguje v síti mezinárodní logistické společnosti Dachser již 12 zón pro distribuci nechlazeného zboží v centrech měst s nulovými lokálními emisemi a v plánu je další rozšíření: nejméně deset dalších velkých evropských měst se ke konceptu přidá do roku 2025. 

„Dachser Emission-Free Delivery dokazuje, že umíme realizovat distribuci sběrnou službou na poslední míli bez emisí. To, co začalo jako výzkumný projekt, je nyní zavedenou součástí našich obchodních operací a ukazuje cestu k udržitelnější city logistice,“ říká Stefan Hohm, Chief Development Officer skupiny Dachser.

Bezemisní doručování nechlazených balíkových a sběrných zásilek bylo doposud zavedeno ve vymezených doručovacích zónách v Berlíně, Freiburgu, Stuttgartu, Mnichově, Dortmundu, Kodani, Oslu, Štrasburku, Paříži, Madridu, Portu a také v Praze. Realizuje je řada vozidel s nulovými emisemi – bateriové elektrické dodávky, nákladní vozidla i nákladní elektrokola – která jsou vybírána z modulárního systému společnosti Dachser tak, aby splňovala místní požadavky. Elektrokola jsou speciálně navržena pro sběrnou a paletovou přepravu zboží do hmotnosti 250 kg. Svoji trasu začínají na tranzitním terminálu poblíž centra města – v takzvaném mikrohubu – a přepravují zboží do rušných pěších zón. Elektromobily zase zásobují mikrohuby zbožím nebo balíky a palety, které jsou příliš velké nebo příliš těžké pro přepravu elektrokoly, dodávají zboží přímo příjemcům.

Implementace řešení je naplánovaná i do dalších velkých měst

Při zavádění koncepce městské logistiky je kritickým faktorem dostupnost vozidel s nulovými emisemi a související dobíjecí infrastruktury. „Vzhledem k tomu, že výrobci vozidel nyní zvýšili svou výrobní kapacitu, očekáváme, že elektrická nákladní vozidla budou v budoucnu snadněji dostupná. Proto plánujeme v souladu s přáním mnoha našich zákazníků do roku 2025 zavedení konceptu Dachser Emission-Free Delivery v nejméně deseti dalších městech,“ říká Alexander Tonn, Chief Operations Officer Road Logistics skupiny Dachser.

Hlavní pozornost přitom Dachser zaměřil na velká evropská města s alespoň jedním milionem obyvatel, kde již má obchodní linie Dachser European Logistics svoji pobočku.

Dodávky společnosti Dachser do centra města s nulovými místními emisemi pomáhají městské samosprávě zlepšit kvalitu ovzduší a snížit hluk z dopravy. Protože kamiony a nákladní elektrokola nevypouštějí do vzduchu žádné znečišťující látky, hrají hlavní roli při udržování čistého ovzduší ve městech.

Společnost Dachser se zavázala používat pouze obnovitelné zdroje energie a toto řešení snižuje provozní emise skleníkových plynů na poslední míli, tedy od pobočky k příjemci, na nulu. Výrazně také snižuje hluk z dieselových motorů. Nasazení nákladních elektrokol pak představuje menší dopravní zácpy související s kamiony. Elektricky poháněná vozidla jsou dobrou zprávou i pro řidiče, kteří již nejsou vystaveni vibracím motoru v kabině.

Datum zveřejnění

26.4.2023

Zdroj informací

Dachser

Foto: Dachser

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2478 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál