Servind

Scania Super vítězí v soutěži Green Truck 2024

Scania Super vítězí v soutěži Green Truck 2024

Soutěž Green Truck pořádají dva německé odborné časopisy s cílem vybrat nákladní vůz poskytující největší efektivitu v rámci dálkové přepravy. Až na výpadek v roce 2023, kdy Scania skončila druhá, zvítězil výrobce ze Södertälje v sedmi z posledních osmi testů.

Poprvé se test Green Truck konal v roce 2011 a od té doby již čtrnáctkrát. Scania dosud devětkrát zvítězila, čtyřikrát obsadila druhé místo a jednou místo páté (hned v prvním ročníku). Žádná jiná značka se výsledkům společnosti Scania ani nepřibližuje.

Nejlepší nákladní vozidlo v testu se určuje na základě důmyslného vzorce, který zahrnuje všechny důležité aspekty efektivní a udržitelné dopravy: spotřebu paliva, průměrnou rychlost, množství použitého AdBlue a hmotnost auta. Vlastní testování probíhá na různých typech silnic, především na dálnicích v oblasti Mnichova. Na vše pečlivě dohlížejí organizátoři a pracovníci zúčastněných výrobců. Vždy se používá referenční vozidlo, které kompenzuje měnící se podmínky, jako jsou protivítr, déšť nebo teplota.

Při bližším pohledu na reálná data použitá ve vzorci Green Truck vidíme výsledky společnosti Scania vynikají nad ostatní. Na 100 km činí průměrný rozdíl ve spotřebě oproti druhému v pořadí 0,41 l/km. Vezmeme-li v úvahu, že dálkový nákladní automobil ujede ročně přibližně 150 000 km, je na tom Scania o více než 600 litrů ročně lépe než nejbližší konkurent. Nákladní vůz Scania byl také s hmotností 7040 kg nejlehčím vozidlem a dosáhl nejvyšší průměrnou rychlost 79,70 km/h. Společnost Scania dále v květnu 2023 představila aktualizovanou verzi systému CCAP (tempomat s aktivní predikcí), což jí v testu pravděpodobně zajistilo rozhodující výhodu.

„Vítězství v soutěži Green Truck znamená mít nejlepší nabídku na trhu. Vůz jako vítězný model 460 R si může kdokoliv okamžitě objednat,“ říká ředitel společnosti Scania Trucks Stefan Dorski.

Datum zveřejnění

21.5.2024

Zdroj informací

Scania

Foto: Scania

Výběr jazyka

Facebook

AutoWeek

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.4608 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál