Servind

Nabíjecí kabel s integrovanou technologií

Nabíjecí kabel s integrovanou technologií

První nabíjecí kabel na světě pro elektromobily s integrovanou technologií pro flexibilní nabíjení bez řídicího boxu od společnosti Bosch nevyžaduje řídicí box na kabelu. Je o 40 % lehčí než běžné nabíjecí kabely.

Nový flexibilní nabíjecí kabel Bosch s integrovanou řídicí a bezpečnostní technologií se i při nabíjení ze zásuvky 230 V obejde bez obvyklé objemné řídicí jednotky na kabelu. Flexibilní inteligentní nabíjecí kabel má hmotnost méně než tři kilogramy, tedy v průměru o 40 % nižší než konvenční nabíjecí kabely s řídicími boxy.

Špičkový kabel šetří nejen hmotnost, ale také místo v zavazadlovém prostoru. Díky adaptérům Typ 2 a domácí zástrčky již není potřeba druhý kabel pro flexibilní čerpání energie doma nebo z nabíjecí stanice na cestách.

„Díky univerzálnímu nabíjecímu kabelu od společnosti Bosch je elektromobilita pro zákazníky ještě přívětivější. Naším cílem je, aby se nový kabel stal standardní výbavou elektromobilů,“ říká vedoucí divize Bosch Powertrain Solutions Uwe Gackstatter.

Kabel pro všechny případy: nabíjení doma i na cestách s výkonem až 22 kW

Třífázový kabel umožňuje tzv. režim 2 a režim 3 nabíjení střídavým proudem až 22 kW. S flexibilním chytrým nabíjecím kabelem můžete nabíjet i doma bez wallboxu. To odpovídá požadavkům zákazníků: 84 % řidičů elektromobilů v Evropě nabíjí svůj vůz večer nebo přes noc doma (zdroj: newmotion EV Driver Survey 2020).

Technologie integrovaná v každé ze zástrček zajišťuje spolehlivý a bezpečný proces nabíjení. Komponenty pro řízení a kontrolu nabíjecího výkonu jsou umístěny ve vozidle v konektoru Typ 2. Na druhém konci domácí zástrčky s adaptérem je umístěna regulace teploty a proudový chránič. Díky tomu nedochází k přetížení nebo přehřátí ani při běžném nabíjení z domácí zásuvky s nabíjecím výkonem až 2,3 kW. V případě potřeby se bezpečnostní technika vypne před dosažením kritické hodnoty.

Bosch techniku třikrát zmenšil

Aby bylo možné řídicí a bezpečnostní techniku do kompaktních kabelových konektorů vůbec integrovat, vývojáři společnosti Bosch ve srovnání s předchozími aplikacemi výrazně zmenšili velikost elektroniky v řídicích boxech. Zde přichází ke slovu miniaturizační know-how společnosti Bosch, které se v rámci společnosti neustále rozšiřuje.

„Flexibilní chytrý nabíjecí kabel (Flexible Smart Charging Cable) je skvělým příkladem toho, jak Bosch usnadňuje každodenní život pomocí inovativních špičkových technologií a zároveň přispívá k širšímu přijetí elektromobility,“ říká Gackstatter.

Dalším plus je krátká doba vývoje. Vývojovému týmu se podařilo uvést nový nabíjecí kabel na trh během pouhých 18 měsíců. Bosch očekává, že kabel začne dodávat výrobcům vozidel i koncovým zákazníkům od poloviny roku 2022.

Vedoucí postavení v oblasti inovací: Bosch rozšiřuje portfolio v oblasti elektromobility

Bosch rozšiřuje své portfolio v oblasti elektromobility pomocí flexibilního inteligentního nabíjecího kabelu. Společnost k tomu přistupuje komplexně. Jako vedoucí společnost v oblasti inovací elektrických pohonů od elektrokol po elektromobily a stavební stroje je Bosch diverzifikovanější než jakákoli jiná společnost. Nabídka zahrnuje řešení pro elektrické pohony s akumulátory i pohony s palivovými články. Součástí portfolia jsou také nabíjecí služby nebo služba Battery-in-the-Cloud pro správu baterií, která zlepšuje jejich výkon a životnost. Kromě toho Bosch vstoupil do sektoru vybavení továren pro výrobu baterií.

Datum zveřejnění

27.12.2021

Zdroj informací

Bosch

Foto: Bosch

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2442 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál