Servind

Pneumatiky Hankook Ventus Prime 4

Pneumatiky Hankook Ventus Prime 4

U nové verze prémiových vysoce výkonných pneumatik Hankook Ventus Prime 4 se ve srovnání s úspěšným předchůdcem zvýšila životnost o 20 %, zároveň se zlepšila ovladatelnosti, byl dosažen vyšší komfort a nižší valivý odpor. Podařilo se také zvýšit kilometrový nájezd.

Řada Ventus Prime je nejprodávanější řadou letních pneumatik společnosti Hankook v Evropě. Pneumatik Ventus Prime 3 se od roku 2015 prodalo přes 20 milionů kusů. Jsou jimi z prvovýroby vybavovány různé modely značek Audi, Ford, Hyundai, Mini, Opel, Seat, Škoda a Volkswagen.

Nová letní pneumatika Ventus Prime 4 představuje vylepšenou kombinaci výkonu, bezpečnosti, komfortu a ekologických vlastností. Od uvedení na trh se spolu s variantou pro SUV nabízí v 67 rozměrech od 16“ do 20“, v šířkách běhounu od 195 do 255 mm, výškou profilu od 40 do 65 a s rychlostními indexy H až Y.

Vlastnosti pneumatiky Ventus Prime 4

Technologie High Mileage Compound je rozhodující pro o 20 % vyšší kilometrový nájezd než u předchůdce. Inovativní kombinace materiálů zajišťuje větší tuhost bloků profilu, což má za následek nižší valivý odpor a menší opotřebení. Nově vyvinuté polymery zajišťují silnější chemickou vazbu s plnivy. To spolu s vyšším podílem oxidu křemičitého, novým procesem míchání a použití přírodních olejů snižuje opotřebení, což se projevuje i na vyšším kilometrovém nájezdu. Vyšší obsah oxidu křemičitého zvyšuje i kontrolu nad jízdními vlastnostmi zejména na mokré vozovce.

Pro další zlepšení výkonu inženýři Hankooku upravili také tvar profilu a konturu pro vyváženou a rovnou kontaktní plochu. Minimalizuje se tím opotřebení na vnějších okrajích jednotlivých dezénových bloků a současně se tak výrazně zlepšil brzdný výkon, zejména na mokré vozovce.

Součástí požadavků na vývojáře společnosti Hankook byla také rychlejší odezva na suché vozovce. Zatímco předchozí pravoúhlé hrany bloků běhounu měly tendenci se při silném bočním zrychlení rolovat směrem dovnitř, Ventus Prime 4 tam má zaoblené hrany, které tomu zabraňují. I při sportovně projížděných zatáčkách je tak zajištěn co nejlepší kontakt profilu pneumatiky s povrchem vozovky. Technologie „Zigzag 3D Trend“, poprvé použitá u letních pneumatik Hankook, navíc zlepšuje chování na suchu, protože zvyšuje třecí sílu bloku v souladu s jeho deformací.

Inženýři zlepšili komfort odstraněním mnoha potenciálních zdrojů hluku. Využili princip, který se používá k vytvoření anechoických komor - stěnu pohlcující zvuk. Odraz zvuku na vnitřních stěnách je minimalizován obložením z absorbčního materiálu. Hrany bloků profilu byly opatřeny radiální, klínovitou 3D strukturou, která funguje přesně podle tohoto principu a pohlcuje odrazy zvuku mezi bloky. Při srovnávacích měřeních v laboratoři Hankook se podařilo v závislosti na rychlosti snížit hlučnost pneumatiky Ventus Prime 4 až o 2,5 dB(A).

Dalším faktorem redukce hluku je vyšší počet profilových bloků. Zatímco u Ventus Prime 3 tvoří celý obvod 70 bloků, u Ventus Prime 4 je rozdělen do 80 bloků. Tato optimalizace profilu se také projevuje v komfortnějším odvalování pneumatiky.

Datum zveřejnění

04.03.2022

Zdroj informací

Hankook

Foto: Hankook

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.213 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál