Servind

MotulEvo - Program údržby a péče o automatické převodovky

MotulEvo - Program údržby a péče o automatické převodovky

Společnost Motul jako specialista na oleje a maziva představuje inovativní program - MotulEvo. Jde o komplex produktů a nástrojů, jako jsou online databáze a speciální školení pro mechaniky, který všem zainteresovaným stranám umožňuje zajistit péči a údržbu automatických převodovek pro jejich snadný chod a delší životnost.

Společnost Motul je světová francouzská společnost specializovaná na vývoj, výrobu a distribuci vysoce výkonných motorových olejů pro motocykly, automobily a další vozidla a taktéž průmyslových maziv v rámci programu MotulTech.

Společnost Motul je už více jak 165 let jednoznačně respektovaná pro kvalitu svých výrobků, vysokou míru inovací a angažovanost v motoristickém sportu. Je známá a uznávaná jako specialista na syntetické oleje. Motul už v roce 1971 jako první výrobce olejů na světě představil 100% syntetický motorový olej pro automobily, olej 300V s využitím esterové technologie a poznatků z leteckého průmyslu.

Program MotulEvo - profesionální přístup

Automatické převodovky jsou komplexní mechanické, hydraulické a elektrické systémy. Vyžadují takové oleje, které splňují řadu funkcí a poskytují správnou úroveň tření. Musejí zabezpečit ochranu mechanických komponent, adekvátní úroveň tření, rychlou a přesnou odezvu hydraulického systému a kompatibilitu elektrických a elektronických systémů.

Rozsah pracovních teplot oleje je -30 až +150 °C. Vyšší teploty a kontakt s kyslíkem jsou faktory, které urychlují stárnutí oleje. Vlivem degradace oleje dochází ke změně viskozity, možné tvorbě usazenin v mazacím systému a řídícím zařízení a stejně tak i poklesu mazacích vlastností. Výsledkem je poškození komponent a následky mohou být od méně nebezpečných a po trvalá poškození.

Aby převodovka mohla dlouhodobě a pravidelně sloužit, olej v ní by se měl měnit. Všichni výrobci převodovek v každém ze svých zařízení vyžadují výměnu oleje. Frekvence výměny oleje závisí na typu převodovky a provozních podmínkách, nejčastěji od 60 000 do 90 000 km. Po této době je potřebné vyměnit celou náplň oleje. Při absenci výměny vzniká zvláště v systémech řízení v důsledku stárnutí kal, který vede k poškození a dalším problémům ve funkci převodovky, především předčasnému opotřebení.

Aby byla výměna správně provedená, musí být olejová náplň kompletně vyměněna, což ve většině případů není možné bez speciálního přístroje, který zajistí maximální obměnu oleje. V tomto případě byste měli navštívit odborný servis s komplexní údržbou automatických převodovek, protože většina autorizovaných servisů tyto služby nenabízí.

Hlavním zdrojem programu jsou vysoce kvalitní produkty:

Automatické převodovky hydrodynamické

- Motul Multi ATF

- Motul ATF VI, Motul Trans ATF VI

- Motul ATF 236.14

- Motul ATF 236.15

Dvouspojkové převodovky DCT

- Motul Multi DCTF

- Motul High Torque DCTF

Bezstupňové převodovky CVT

- Motul Multi CVTF

Čištění převodovek

- Motul Automatic Transmission Clean

Při vývoji sortimentu výrobků byly zohledněny požadavky všech výrobců automatických převodovek na světě, stejně jako potřeby autoservisů. Produkty Motul pro automatické převodovky jsou proto navrhnuté tak, aby jeden olej mohl splnit co největší počet odlišných, ale vzájemně si podobných specifikací. Je jasné, že na to, aby byly oleje co nejlepší, musí být v každém z požadovaných parametrů lepší, než vyžaduje specifikace. To vede k tomu, že oleje programu MotulEvo musí mít nejvyšší kvalitu, i kdyby jedna ze specifikací umožňovala nižší úroveň.

Pro koncového uživatele jsou to jednoznačné výhody - hladká a rychlá změna převodových stupňů, delší životnost převodovky, bezpečnost a spolehlivost používání vozidla.

Součástí programu MotulEvo je proto zařízení na dynamickou výměnu oleje MotulEvo ATM0915, které dodává jeden z předních výrobců servisní techniky v Evropě. Je kompaktní, spolehlivé a automatické. Společně se zařízením se poskytuje kompletní sada konektorů, které byly vybrány tak, aby bylo možné pracovat s většinou automatických převodovek různých značek automobilů.

Ve spolupráci s odborníky, kteří se věnují údržbě, péči a příp. opravám automatických převodovek společnost Motul pro partnery programu MotulEvo organizuje školení. Po úvodní teoretické části se praktická část provádí přímo na dílně, kde účastníci vidí zařízení v praxi, tzn. při reálné výměně oleje v konkrétní automatické převodovce, a to včetně čištění převodovky speciálním detergentem.

Dalším rozdílem, vyjma profesionálních výrobků a školení, je to, že program MotulEvo poskytuje přístup k databázi obsahující mimo jiné pokyny na výměnu oleje pro většinu evropských modelů vozidel. Tyto pokyny popisují a graficky znázorňují jaké činnosti by se měly vykonávat a jaké díly ve vozidle by se měly odmontovat, aby se zařízení rychle a spolehlivě připojilo k vozidlu a bylo možné udělat výměnu oleje.

Na internetové stránce www.motulevo.com najdete po zvolení regionu a jazyka mnoho užitečných informací o projektu MotulEvo vč. mapy s vyhledáním nejbližšího partnera. Možnost využívat technické informace o jednotlivých automatických převodovkách ale má pouze registrovaný partner programu. Vzhledem k neustálému růstu podílu automatických převodovek ve vozovém parku, přímo úměrně roste potřeba profesionálních servisů, které zvládnou jejich údržbu a pravidelný servis. Pokud i vy chcete rozšířit profesionální služby vašeho servisu a stát se partnerem MotulEvo, obraťte se na tel +420 737 272836 (Přemysl Král) v rámci České republiky a Slovenska.

Program MotulEvo vznikl v Německu před víc jak 10 roky a v současné době je v něm zapojeno přibližně 3000 partnerských servisů, přičemž nejvíce jich je právě z Německa. Partneři oceňují neustálé aktualizovaní Motul databází, stejně jako rozšiřující se nabídku dodatečných adaptérů, která souvisí s uváděním nových modelů automatických převodovek. Nedílnou součástí programu je i výměna praktických zkušeností, poradenství týkající se ochrany servisu před nepoctivým zákazníkem a technické konzultace při řešení individuálních případů.

Datum zveřejnění

10.10.2022

Zdroj informací

Motul

FOTO: Motul

 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2456 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál