Servind

Legální LED autožárovky H7 do hlavních světlometů

Legální LED autožárovky H7 do hlavních světlometů

Od listopadu mohou čeští majitelé mnoha typů osobních a užitkových vozů legálně používat LED žárovky H7 OSRAM NIGHT BREAKER LED v hlavních světlometech místo technologicky starších halogenových autožárovek.

LED žárovky je možné instalovat do potkávacích, případně dálkových světlometů vozů, které jsou uvedeny na seznamu vozidel s Ministerstvem dopravy schválenou technickou způsobilostí (osvědčení č. 3811). Zahrnuje aktuálně více než 90 typů a modelů osobních vozů značek Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroën, Dacia, Fiat, Ford, Hyundai, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Škoda, Toyota, Volkswagen a 10 modelů užitkových vozů značek Citroën, Fiat, Ford, MAN, Mercedes-Benz, Peugeot a Volkswagen.

Česká republika je teprve pátou zemí v Evropě, ve které se použití LED světelných zdrojů pro tyto účely a v takovém rozsahu povedlo legalizovat. Seznam schválených vozidel bude postupně ještě rozšiřován. Proto je možné, že někteří řidiči na něm svůj vůz naleznou až později. Vždy aktuální seznam schválených vozidel spolu s montážními instrukcemi pro splnění všech legislativních požadavků je k dispozici na webové adrese výrobce těchto prvních schválených LED žárovek.

LED autožárovky OSRAM NIGHT BREAKER LED H7 jsou první Ministerstvem dopravy ČR schválené náhradní LED žárovky splňující zákonné požadavky pro použití v potkávacích a dálkových světlech v silničním provozu na veřejných komunikacích v České republice. Dlouholeté přání majitelů vozidel se světlomety s halogenovými žárovkami, aby si do nich mohli legálně koupit a namontovat výkonnější, odolnější a ekonomicky i ekologicky výhodnější LED žárovky, je tak splněno.

Řidiči starších nebo méně vybavených automobilů mohou již před touto zimní sezonou své vozy legálně opatřit nejnovější LED technologií. Dočkají se nejenom mnohem lepší viditelnosti, a s tím související vyšší bezpečnosti, ale i menší spotřeby paliva a úspory nákladů za časté vyměňování halogenových zdrojů, které nemohou LED zdrojům konkurovat. Nová výkonná LED žárovka s chladně bílým světlem podobným dennímu světlu osvítí vozovku s až o 230 % vyšším jasem, výrazně vyššími kontrasty a větším dosvitem. Její použití tak pomáhá snížit riziko dopravních nehod zaviněných nedostatečným osvětlením vozidel. Navíc posouvá vzhled vozidla na vyšší úroveň.

V porovnání s běžnými halogenovými žárovkami je LED žárovka NIGHT BREAKER LED H7 lepší i co do odolnosti proti vibracím a má až 5× delší životnost, takže s ní lze najet mnoho tisíc kilometrů bez jakéhokoliv servisního zásahu.

Do tzv. malého a velkého technického průkazu není po výměně potřeba nechávat cokoliv zapisovat. Pouze je nutné mít na světlometech vylepený štítek s uvedeným číslem schválení, který je dodávaný v balení spolu s LED žárovkami.

LED žárovky je možné montovat svépomocně, avšak je nutné důkladně zkontrolovat dané vozidlo, montážní příslušenství a schvalovací číslo světlometů, které se musí přesně shodovat s údaji uvedenými na seznamu schválených vozidel.

Po montáži je nutné nechat oba přední světlomety odborně zkontrolovat, případně seřídit s pomocí regloskopu aby nedocházelo k oslnění ostatních účastníků silničního provozu a přitom byl naplno využit potenciál LED žárovek. V případě montáže v odborném servisu získá zákazník na LED žárovky NIGHT BREAKER LED pětiletou záruku oproti standardní čtyřleté.

U některých vozů je pro legální instalaci vyžadován speciální montážní LEDriving adaptér a odporová LEDriving Smart Canbus jednotka. Jednotlivé montážní kombinace jsou uvedeny v seznamu schválených vozidel. Náhrada za neoriginální OSRAM adaptéry nebo LED žárovky jiných výrobců není přípustná a seznam schválených vozidel ji neumožňuje.

Cena legálních LED H7 žárovek začíná na 3200 Kč vč. DPH za jeden pár.

Datum zveřejnění

2.11.2022

Zdroj informací

OSRAM

Foto: OSRAM

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2424 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál