Servind

LED retrofity Philips legální i v ČR

LED retrofity Philips legální i v ČR

Počet zemí, kde je povolena výměna tradičních halogenových žárovek v ojetých automobilech za tzv. retrofity, využívající technologii LED, se každým rokem zvyšuje. Mezi země EU, kde je používání retrofitů na veřejných komunikacích legální, patří Německo, Rakousko, Chorvatsko a Francie. Česká republika se připojila k seznamu států EU, kde jsou schváleny bezpečné a ekologické LED retrofity značky Philips, které výrazně zlepšují viditelnost v noci.

Výhodou retrofitů s technologii LED je kvalitnější světlo, mnohem delší životnost a ekologické aspekty – retrofity není třeba tak často vyměňovat jako klasické žárovky a neobsahují škodlivé plyny (halogeny). Vzhledem k tomu, že montáž retrofitů do světlometů, které byly předtím navrženy výhradně pro halogenové žárovky, představuje určitou formu přestavby, vytvořily příslušné úřady v jednotlivých zemích seznamy konkrétních modelů, u nichž byly tyto výměny testovány a schváleny. Za legální se aktuálně považují retrofity pouze od dvou výrobců. Jedním z nich je právě Philips.

Stojíme v čele

Jako první se začalo zabývat otázkou používání žárovek typu LED retrofit Německo. Zákon vyšel vstříc očekáváním ekologů, řidičů i státní správy. Komplexní německý testovací program, provedený ve spolupráci s TUV Rheinland, velmi rychle potvrdil vysoký výkon nové LED žárovky Philips, což vedlo k jejímu schválení německým Spolkovým úřadem pro motorovou dopravu KBA. Osvědčení o schválení „ABG“ udělil KBA na základě vnitrostátního předpisu § 22a StVZO, který umožňuje používání na vybraných modelech vozidel.

Obdobnou cestou se vydalo Rakousko a Chorvatsko. Připojením se k této skupině společně s Francií Česká republika dokazuje, že je otevřena nejmodernějším technologiím, zejména v oblasti automobilového průmyslu. Na tomto místě je také třeba zdůraznit, že mnohé evropské státy v této otázce stále otálejí a některé ji dokonce zjevně přehlížejí.

Retrofity Philips – klíčové údaje

Díky speciální konstrukci se LED retrofity Philips dokonale hodí do mnoha stávajících světlometů bez nutnosti použití adaptérů nebo spojovacích kroužků. Integrovaná elektronika má kompaktní rozměry, takže je instalace snadná jak pro mechanika, tak pro řidiče, a to i ve stísněných prostorách – stačí zapojit a zapnout.

Po montáži poskytují LED retrofity Philips Ultinon až o 230 % jasnější světlo, než je zákonem požadované minimum pro halogenové žárovky. Studený bílý světelný paprsek s barevnou teplotou až 5800 kelvinů zvyšuje viditelnost a poskytuje řidiči lepší výhled.

LED čipy, které společnost Lumileds vyrábí také pro OEM trh a výrobce automobilů (OEM Lumileds), přinášejí dokonalou kresbu paprsku, který při svícení neoslňuje ostatní účastníky silničního provozu.

Philips Ultinon Pro6000 H7-LED a H4-LED mají delší životnost než halogenové žárovky, a to až 3000 hodin. K dlouhodobé spolehlivosti přispívá moderní technologie AirBoost a vestavěný ventilátor pro aktivní chlazení.

Světlá budoucnost

Ještě v letošním roce se seznam vozů kompatibilních s LED retrofity Philips významně rozšíří, protože jejich schvalování je proces přímo navázaný na schvalování v Německu. Aktuální seznam kompatibilních vozů najdete na: https://www.philips.cz/c-e/au/svetla-do-auta/svetlomety/led-compatibility-list.html.

Žárovky Philips Ultinon Pro6000 koupíte u oficiálních partnerských prodejců. Pouze v balení určeném pro ČR najdete samolepku, kterou je nutné nalepit co nejblíž světlometům pro případ kontroly Policií ČR nebo na STK.

Více informací o správném postupu a podmínkách legálního využívání LED retrofitů najdete na webových stránkách Philips: https://www.philips.cz/c-e/au/car-lights/headlights/ultinon-pro6000-led.

Datum zveřejnění

8.3.2023

Zdroj informací

Philips

Foto: Philips

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2681 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál