Servind

Marelli uvádí na trh průlomové osvětlení

Marelli uvádí na trh průlomové osvětlení

Marelli společně s ams Osram uvádí na trh průlomovou inovaci v oblasti předního osvětlení automobilů. Představuje modul h-Digi microLED, který už je v sériové výrobě. Toto řešení digitálního osvětlení, založené na novém typu inteligentních multipixelových LED, umožňuje plně adaptivní, dynamický provoz světlometů a promítání obrazu, přičemž jde o cenově dostupnou technologii dostupnou pro širší škálu vozidel.

Nový modul h-Digi microLED s vysokým rozlišením je založen na systému matrix osvětlení se světelným zdrojem ams Osram Eviyos 2.0 – obsahuje 40 000 pixelů LED (20 000 pixelů na zdroj).

Toto inteligentní řešení řídí selektivně LED diody tak, aby vytvořilo velmi flexibilní rozložení potkávacích a dálkových světel, které se přizpůsobí různým jízdním situacím. Lze realizovat možnosti osvětlení města, země, dálnice nebo nepříznivého počasí. Poskytuje také dynamické světlo do zatáček a velmi přesné neoslňující zóny blokování dálkových světel, aby se zabránilo oslnění protijedoucích řidičů.

Pokud jde o bezpečnost, může Marelli h-Digi microLED promítat varování nebo asistenční obrázky na silnici přímo v zorném poli řidiče. Mezi další výhody patří extrémně kompaktní design a vysoká energetická účinnost.

Kombinace světelného zdroje ams Osram Eviyos 2.0 se speciálním systémem optických čoček a novým elektronickým ovládáním, navrženým divizí Marelli Automotive Lighting & Sensing, umožňuje zvýšenou úroveň přizpůsobivosti pole osvětlení.

Je to poprvé, co jsou LED diody o velikosti 40 µm x 40 µm představeny jako pixelové prvky ve světlometech vozidel. S Eviyos 2.0 zpřístupnila ams Osram tuto technologii pro použití v automobilech, což bylo rozhodujícím faktorem pro partnerství Marelli s ams Osram v tomto projektu.

S pixely menšími než 0,1° je rozlišení tohoto systému matrix osvětlení 10x přesnější než konvenční systémy dálkových světel bez oslnění LED, které se v současné době používají. K dispozici jsou dvě možnosti micro-LED: poměr stran 1:4, výsledkem čehož je 25 600 pixelů, nebo poměr stran 1:3, poskytující 19 200 pixelů na zdroj.

h-Digi microLED je druhou generací projekčního systému Marelli s vysokým rozlišením. Jde po cestě započaté s h-Digi, celosvětově první čelovkou s projektorem s vysokým rozlišením, kterou Marelli představila pro prémiové výrobce OEM v roce 2018 a která byla založena na technologii digitálního mikrozrcadla (DMD).

Didier Thalgott, senior viceprezident divize Automotive Lighting & Sensing společnosti Marelli, řekl: „Ams OSRAM a Marelli spolupracují na transformaci budoucnosti předního osvětlení automobilů. Modul platformy h-Digi microLED, založený na ams Osram Eviyos 2.0, nám umožňuje vyvíjet řešení pro globální výrobce automobilů poskytující více bezpečnosti a pohodlí pro řidiče v noci. Navíc díky své kompaktnosti, zlepšené spotřebě energie a dostupné ceně systém otevírá dveře k uplatnění této technologie také ve středních segmentech automobilů.“

Wolfgang Lex, Senior Vice President Automotive ve společnosti ams Osram, dodal: „Eviyos 2.0 umožňuje nejpřesněji ovladatelné systémy předního osvětlení a je hlavním tvůrcem nových hodnot pro automobilový průmysl.“

Datum zveřejnění

21.8.2023

Zdroj informací

Marelli

Foto: Marelli a Osram 

 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3429 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál