Servind

Certifikovaný test akumulátorů pro elektromobily

Certifikovaný test akumulátorů pro elektromobily

Pomocí Battery Quick Checku je možné přesné vyhodnocení stavu trakčního akumulátoru v elektromobilu. Battery Quick Check, certifikovaný TÜV Rheinland, vytváří podrobnou zprávu o jeho skutečném stavu. Nový test akumulátor představuje důležitý základ pro spolehlivé stanovení výkonu a hodnoty ojetého elektromobilu.

„Stav akumulátoru, zobrazovaný systémem vozidla, neposkytuje spolehlivé informace o jeho skutečném stavu. Praxe ukazuje, že zobrazené a skutečně naměřené hodnoty se od sebe často velmi liší. Pouze přesně vyhodnocený stav akumulátoru umožňuje přesně vyhodnotit zbytkovou hodnotu elektromobilu,“ říká Matthias Schubert, výkonný viceprezident pro mobilitu v TÜV Rheinland.

Certifikát zprůhledňuje hodnotu a výkon ojetých elektromobilů

Trakční akumulátor je nejcennější součástí elektromobilu. Jeho hodnota u nových vozidel představuje víc než 50 %. Protože dosud se nedal stav akumulátoru přesně diagnostikovat, zbytkovou hodnotu ojetých elektromobilů nebylo možné přesně určit. Rychlá kontrola akumulátoru, založená na datech, nyní spolehlivě určí jeho skutečný stav. Lze ji provádět stacionárně, například v dílně. Certifikát akumulátoru nese QR kód, který umožňuje online kontrolu výsledků.

Kontrola byla vyvinuta jako služba společnosti Battery Quick Check, společného podniku mezi TÜV Rheinland a specialistou na akumulátory TWAICE.

Přesné výsledky v krátkém čase

Pro test akumulátorů specialisté v dílnách využívají palubní diagnostický systém vozidla OBD s rozhraním OBD-2. Rychlá kontrola akumulátorů vychází ze softwarově řízeného zatížení akumulátoru vozidla prostřednictvím diagnostického zařízení a wallboxu během procesu nabíjení. Kontrolu lze snadno integrovat do dílenských procesů. Specialista je u vozidla potřeba jen asi pět minut, zbytek je zautomatizován do délky asi 90 minut.

V laboratoři byly příslušné články akumulátorů proměřeny když byly nové z výroby, a tím byly vytvořeny referenční hodnoty. Rychlá kontrola akumulátoru proto poskytuje přesné výsledky již od prvního měření, které lze kdykoli reprodukovat.

Cílovými zákazníky pro tuto službu jsou autobazary, dílenské řetězce, leasingové společnosti a správa firemních vozových parků. Rychlou kontrolu akumulátoru mohou provádět odborníci z TÜV Rheinland. Od poloviny září bude Battery Quick Check k dispozici také v dílnách prostřednictvím společnosti Hella Gutmann, prvního partnera pro diagnostický hardware.

Do konce letošního roku bude test akumulátorů nabízen pro zhruba 40 modelů vozidel, což odpovídá pokrytí trhu kolem 50 %. To se bude postupně rozšiřovat. Doporučená maloobchodní cena za rychlou kontrolu akumulátoru je 149 eur (3650 Kč).

Skokový start pro fungující trh s ojetými vozy

Téměř pětina nových registrací osobních automobilů v Německu jsou nyní elektromobily a počet elektrických vozidel v provozu překračuje 1,3 milionu.

„Komplexní elektrická mobilita soukromé dopravy bude reálná pouze tehdy, pokud se rozvine fungující trh s ojetými elektromobily. S Battery Quick Checkem nyní přichází na trh vysoce kvalitní proces, který poskytuje realistický obraz o zbývající kapacitě trakčního akumulátoru. Funguje velmi efektivně a poskytuje spolehlivá data. Majitelé vozidel, autobazary a dílny, stejně jako obchodníci s vozovými parky mohou těžit ze skutečné transparentnosti. Vítězem je trh ojetých vozů, protože důvěra v ojetá elektricky poháněná vozidla vzroste,“ vysvětluje generální ředitelka společnosti Battery Quick Check Katharina Alamo Alonsová.

Datum zveřejnění

11.9.2023

Zdroj informací

TÜV Rheinland

Foto: TÜV Rheinland

 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2501 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál