Servind

Týden kontroly a seřízení světlometů opět zdarma

Týden kontroly a seřízení světlometů opět zdarma

V týdnu od 2. 10. do 6. 10. 2023 proběhne jubilejní desátý ročník mezinárodní preventivně bezpečnostní akce Vidět a být viděn, která je zaměřena na odbornou kontrolu a seřízení světlometů motorových vozidel. Do projektu je zapojeno téměř 500 servisů ze všech krajů republiky. Zdarma se letos budou seřizovat světlomety vozidel s legálními LED světelnými náhradními zdroji H4 nebo H7.

Ve výše uvedených dnech si mohou všichni motoristé s legálně nainstalovanými LED žárovkami NIGHT BREAKER LED nechat zdarma zkontrolovat a případně seřídit světlomety svých vozů ve vybraných servisech po celé České republice, které disponují regloskopem (profesionální přístroj na správné seřízení světlometů automobilu). Aktuální informace o zapojených servisech naleznou všichni zájemci na webových stránkách www.videt-a-byt-viden.cz.

https://www.videt-a-byt-viden.cz/

Letošní akce Vidět a být viděn probíhá současně ve stejném termínu také na Slovensku a je zaměřena na legálně instalované LED světelné zdroje – NIGHT BREAKER LED. Těmi lze ve vybraných typech vozidel, uvedených na www.led-legalne.cz, nahradit klasické halogenové autožárovky H4 a H7. Nedílnou součástí jejich legální instalace je však kromě jiného i následné odborné seřízení. Bohužel, při výměně světelných zdrojů svépomocí je tento důležitý krok často opomíjen a při svícení pak může docházet k oslňování protijedoucích řidičů. Vzhledem k tomu, že světlo LED žárovek je velmi jasné, intenzivní a výrazně chladně bílé, je možnost oslnění ještě vyšší. „Z dlouhodobých statistik jasně vyplývá, že procento nehod způsobených oslněním nebo špatným osvětlením není zanedbatelné. Konkrétně se každoročně stane v průměru téměř 50 dopravních nehod vlivem oslnění světlomety jiného vozidla, při kterých vyhasnou průměrně téměř dva lidské životy ročně,“ upřesňuje Tomáš Neřold, vedoucí Samostatného oddělení BESIP ministerstva dopravy ČR.

https://www.besip.cz/

Proto je zvláště u LED žárovek seřízení světlometů velmi důležité. Akce Vidět a být viděn tak vychází vstříc všem, kteří tuto povinnost zanedbali anebo si s výměnou LED žárovek nevědí rady. Pokud si řidiči totiž nechají LEDky v servisech také nainstalovat, získají kromě prodloužené záruky 4 roky ještě jeden rok záruky navíc.

Cílem akce Vidět a být viděn je upozornit řidiče na rizika spojená s provozem vozidla, které nemá správně seřízené nebo funkční světlomety a také na nutnost pravidelné kontroly autožárovek nejen v hlavních světlometech ale i celého osvětlení motorových vozidel.

Partnery desátého ročníku akce Vidět a být viděn jsou:

 

         

 

Zásady legální instalace LED světelných zdrojů místo klasických halogenových žárovek:

1) Instalace LED žárovek je možná pouze do čelních světlometů vozidel, které jsou v přesné shodě s vozidly uvedenými v seznamu kompatibility na www.led-legalne.cz.

2) Musí se vyměnit vždy obě žárovky najednou.

3) V případě složitější instalace je nutné instalovat rovněž montážní příslušenství, které musí být také v přesné shodě se seznamem kompatibility.

4) Po instalaci LED žárovek je nutné na světlomety nebo v jejich těsné blízkosti vylepit štítek s číslem schválení. Štítek je přiložen v balení LED žárovek.

5) Bezprostředně po instalaci LED žárovek je nutné světlomety nechat seřídit v odborném autoservisu, vybaveným regloskopem.

Datum zveřejnění

27.9.2023

Zdroj informací

OSRAM

Foto: OSRAM

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2905 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál