Servind

DHL a Volvo testují elektrické kamiony

DHL a Volvo testují elektrické kamiony

Přední poskytovatel dálkové nákladní přepravy v Evropě DHL Freight a Volvo Trucks uzavřeli partnerství aby urychlily zavádění elektricky poháněných nákladních vozidel pro regionální přepravu.

Doposud se elektrická nákladní vozidla používala především na kratší vzdálenosti ve městech a městských oblastech. Společnosti DHL Freight a Volvo Trucks zahájily projekt zaměřený na těžkou, dálkovou přepravu. Tato spolupráce zahrnuje první exkluzivní pilotní testy s plně elektrickým nákladním vozidlem Volvo FH s celkovou hmotností soupravy do 60 t.

Od března je nákladní vozidlo provozováno mezi dvěma logistickými terminály DHL Freight ve Švédsku na vzdálenost 150 km mezi Göteborgem a Jönköpingem ve Švédsku a nabíjení probíhá u DHL v Jönköpingu a ve Volvo Truck Centru v Göteborgu.

Projekt DHL-Volvo Trucks je součástí iniciativy švédské inovační agentury Vinnova REEL zaměřené na podporu přechodu na elektrifikovaný systém nákladní přepravy. Během zkušebního období společnosti Volvo Trucks a DHL získají důležité zkušenosti a informace týkající se nastavení a provozu odpovídající nabíjecí infrastruktury. Shromážděné poznatky pomohou optimalizovat rovnováhu mezi ujetou vzdáleností, hmotností nákladu a dobíjecími body v každodenním provozu.

„Naším cílem je snížit všechny emise související s logistikou na nulu. Při plnění tohoto cíle již bylo dosaženo důležitých milníků: ve srovnání s rokem 2007 se spotřeba paliva naší skupiny v oblasti CO2 snížila o 35 %. Na této cestě však potřebujeme inovativní technologická řešení a silné partnerství. Věřím, že naše spolupráce se společností Volvo Trucks nás podpoří při dosahování našich ambiciózních cílů v oblasti životního prostředí v odvětví silniční nákladní přepravy,“ říká generální ředitel společnosti DHL Freight Uwe Brinks.

DHL Freight aktivně řídí různé projekty v oblasti udržitelnosti a bezfosilních technologií a ve Švédsku zavedla program přepravy zaměřený na životní prostředí. Zákazníci využívající tento program platí fixní příplatek za každou dodanou zásilku nebo paletu a výnosy z příplatků jsou plně investovány na vývoj čistých technologií v rámci švédské sítě.

Společnost Volvo Trucks usiluje o co nejplynulejší a nejefektivnější přechod k elektrifikaci. Zohledňuje každý aspekt ekosystému nutné pro elektrifikaci, včetně nabíjení, plánování tras, vozidel, služeb a další podpory. Volvo již sériově vyrábí nákladní vozidla FL Electric a FE Electric pro městskou distribuci. DHL Supply Chain nedávno v Londýně uvedla do provozu nové Volvo FL Electric, první účelově vyrobené, plně elektrické nákladní vozidlo Volvo pro městskou distribuci ve Velké Británii. Na konci loňského roku společnost Volvo Trucks zahájila v Severní Americe prodej VNR Electric a v letošním roce bude v Evropě zahájen prodej těžkých elektrických nákladních vozidel.

„Podnikání v dopravě se rychle mění a udržitelnost je pro mnoho našich zákazníků stále důležitější obchodní výhodou. Nabízíme efektivní dopravní řešení, která pomáhají rychle přejít na nefosilní paliva, jako je elektřina. Se společností DHL máme dlouholetou spolupráci. Jejich rozsáhlé a globálně odborné znalosti v logistice nám umožňují studovat podmínky pokroku v této technologické změně a přizpůsobit ji potřebám zákazníků a jejich typu přepravního provozu. Naším závazkem je, že celý naše modelová řada nákladních vozidel bude nejpozději do roku 2040 bez fosilních paliv,“ říká prezident společnosti Volvo Trucks Roger Alm.

„Logistický sektor čelí obrovské výzvě, která zároveň nabízí velkou příležitost dekarbonizace nákladní přepravy. Spolupráce se společností Volvo Trucks pomáhá společnosti DHL Freight hrát ještě větší roli při přechodu na udržitelné alternativy a je dalším významným důkazním bodem naší dlouhodobé strategie směrem k přechodu na přepravu šetrnější k životnému prostředí,“ vysvětluje Robert Zander, generální ředitel společnosti DHL Freight Sweden.

Datum zveřejnění

12.3.2021

Zdroj informací

Volvo Trucks/DHL Freight 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3893 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál