Servind

Komunální nástavby na podvozcích Tatra Phoenix

Komunální nástavby na podvozcích Tatra Phoenix

Konstrukce s centrální nosnou rourou v kombinaci s rámem tvoří pevný a tuhý celek, který velmi dobře odolává namáhání při jízdě v terénu nebo například rázům způsobeným přeléváním kapaliny v cisternových nástavbách. Proto je tatrovácké šasi s výkyvnými polonápravami a vzduchovým odpružením často používáno pro montáž nástaveb pro komunální a vodárenské firmy.

Jedním z výrobců speciálních nástaveb pro komunální sektor je česká firma IBOS, která jako podvozky pro své nástavby často používá šasi Tatra. Díky partnerství se sesterskou firmou Parma Servis, která je autorizovaným dealerem i servisním místem značky, má IBOS ideální zázemí pro vývoj a výrobu takových nástaveb.

Technicky nejzajímavější technologií, kterou na Tatře můžeme najít, je sací a čistící zařízení s recyklací. Tento stroj umí tlakovou vodou uvolnit sedimenty blokující potrubní systémy, vzniklé kaly následně odsaje a pomocí speciálního postupu z kalu opět oddělí čistou vodu použitelnou pro další čištění. Unikátní cisternová nástavba je rozdělena na nádrž na čistou vodu a na část pro odsáté kaly. Pohon takového vozidla obstarává motor Paccar MX s povětšinou mechanickou převodovkou ZF, nástavbu (hydraulický okruh, vývěvu a vysokotlaké čerpadlo) pak oživuje kombinace dvou až tří pomocných pohonů z motoru a převodovky.

IBOS ve svých jihočeských dílnách vyrábí i jednodušší nástavby - cisterny s funkcí sání nebo v kombinovaném provedení umožňujícím i čištění kanalizačních řadů, aplikované na dvou-, tří – nebo čtyřnápravových podvozcích. Také kropicí vozy či vozidla sloužící k nouzovému zásobování pitnou vodou.

Datum zveřejnění

13.5.2021

Zdroj informací

Tatra Trucks

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2742 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál