Servind

S Fordy i mimo zpevněné silnice

S Fordy i mimo zpevněné silnice

Ford během akce Ford Survival Day na Katlově představil speciální verze svých užitkových a velkoprostorových modelů určené i pro jízdu mimo zpevněné cesty. Pomocí verzí Active a Trail Ford rozšiřuje možnosti využití užitkových vozů Transit, Transitu Custom, Transit Connect i osobního Tourneo Connect.

Speciální verze Trail a Active těží z vylepšení, která Ford nedávno zavedl do řad Transit, Transit Custom/Tourneo Custom a Transit Connect/Tourneo Connect včetně možnosti kombinovat motor 2,0 EcoBlue se 48 V mild-hybridním systémem, nových asistentů a využití zabudovaného 4G/LTE modemu FordPass Connect. Díky tomu mohou majitelé využívat aplikace FordPass nebo FordPass Pro nabízející funkce jako lokalizace vozu, zamykání/odemykání na dálku, kontrola stavu paliva na dálku, on-line objednání do servisu, příkazové centrum a SecuriAlert, detekující vniknutí do vozu a umožňující bezpečnostní uzamčení i v případě ztráty nebo krádeže klíčku.

Offroadové verze Trail

Offroadové verze Trail jsou připraveny k nasazení v náročnějších provozních podmínkách. Určeny jsou pro provozovatele, které jejich práce často zavede mimo asfaltové silnice. Vyznačují se robustním vzhledem a zvýšenou schopností pohybu v terénu. Spodní části nárazníků i bočních panelů karoserie jsou opatřeny přídavnými černými ochrannými prvky. Transit Custom Trail s pohonem předních kol je vybaven mechanickým samosvorným diferenciálem mLSD, zatímco Transit Trail je dostupný i s inteligentním pohonem všech kol AWD.

Mechanický samosvorný diferenciál mLSD byl vyvinut ve spolupráci se specializovanou společností Quaife. Automaticky přenáší hnací moment na to kolo, jež má v daném okamžiku lepší záběrové schopnosti. Elektronický stabilizační systém byl přeprogramován takovým způsobem, aby se samosvorným diferenciálem hladce spolupracoval.

Inteligentní pohon všech kol AWD vychází z varianty s pohonem zadních kol a v závislosti na aktuální situaci může přesměrovat až 50 % hnacího momentu na přední nápravu. Je doplněn možností volby jízdního režimu pro Kluzký povrch nebo Bláto/Koleje a disponuje funkcí AWD Lock, po jejíž aktivaci se hnací moment dělí mezi přední a zadní kola v pevném poměru 50 %:50 %. Pohon všech kol neomezuje přepravní kapacitu vozu oproti ekvivalentním modelům s poháněnou zadní nápravou.

Transit Custom Trail je k dispozici v karosářských variantách Van, Kombi Van a Kombi, s celkovou hmotností 3000 až 3400 kg a ve dvou délkách rozvoru náprav 300 a 340 cm. Transit Trail se nabízí ve variantách Van, Kombi, Podvozek s jednokabinou nebo dvojkabinou, vždy o celkové hmotnosti do 3500 kg a s rozvorem náprav 350 cm. Všechny pohání vznětový motor 2,0 EcoBlue s nejvyšším výkonem 96 nebo 125 kW (130 resp. 170 k) přes šestirychlostní převodovku. V případě Transitu Custom Trail může být doplněn o 48 V mild-hybridní technologii (mHEV), zatímco pro Transit se mHEV nabízí jen pro verzi se 130 k.

Verze Active ve stylu SUV

Verze Tourneo Custom Active, Tourneo Connect Active stejně jako užitkový Transit Connect Active se vyznačují robustním vzhledem ve stylu vozů SUV, rozšířenou výbavou a doplňky zvyšující ochranu při jízdě mimo zpevněné povrchy. Nabízejí soukromým i firemním zákazníkům více prostoru a přepravní kapacity pro volnočasové aktivity v přírodě. Pro provoz v náročnějších podmínkách je za příplatek 20 000 Kč bez DPH lze objednat i s mechanickým samosvorným diferenciálem mLSD.

Pro Tourneo Custom Active je k dispozici vznětový motor 2,0 EcoBlue/136 kW (185 k). Vozy s přímo řazenou převodovkou používají mild-hybridní technologii, mohou být vybaveny mechanickým samosvorným diferenciálem a nabídka obsahuje i samočinnou převodovku. Tourneo Custom Active se dodává v osmimístné podobě.

Tourneo Connect Active a Transit Connect Active jsou poháněny vznětovým motorem 1,5 EcoBlue s nejvyšším výkonem 88 kW (120 k). Vedle šestirychlostní přímo řazené převodovky je v nabídce i samočinná osmistupňová. Pro vozy s přímo řazenou převodovkou je opět k dispozici mechanický samosvorný diferenciál mLSD. Tourneo Connect Active i Transit Connect Active mají navíc zvýšenou světlou výšku o 24 mm vpředu a o 9 mm vzadu, což jim umožňuje bezpečně překonávat větší nerovnosti typu výmolů a vyjetých kolejí.

Ford Tourneo Connect Active je nabízen v pěti- i sedmimístném uspořádání. Specifika varianty Active žádným způsobem neomezují přepravní kapacitu Transitu Connect, který může mít dvou- nebo třímístnou kabinu.

Datum zveřejnění

18.6.2021

Zdroj informací

Vladimír Rybecký

Foto: Vladimír Rybecký

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2487 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál