Servind

Stellantis zahajuje sériovou výrobu dodávek na vodík

Stellantis zahajuje sériovou výrobu dodávek na vodík

Stellantis Pro One zvyšuje výrobní kapacitu lehkých užitkových vozidel poháněných vodíkovými palivovými články. Spouští vlastní výrobu středních dodávek v Hordainu (Francie) a velkých dodávek v Gliwicích (Polsko). Díky obohacení nabídky a nárůstu objemu výroby se posílí pozice skupiny Stellantis v oblasti bezemisního pohonu lehkých užitkových vozidel v Evropě.

Středně velká vozidla se vyrábějí v továrně Hordain ve Francii a dostávají druhou generaci systému elektrického pohonu s palivovými články. Jde o vodíkové verze modelů Citroën ë-Jumpy, Fiat E-Scudo a E-Ducato, Opel resp. Vauxhall Vivaro Electric a Peugeot E-Expert. Kromě toho se velké dodávky ë-Jumper, E-Ducato, Movano Electric a E-Boxer vyrábějí v polských Gliwicích.

Divize Stellantis Pro One má největší nabídku elektrifikovaných užitkových vozidel, aniž by to bylo na úkor jejich kapacity. Nabídka zahrnuje varianty se spalovacími motory, s vodíkovými palivovými články, 100% elektromobily i verze s prodlouženým dojezdem.

Verze dodávek s vodíkovým pohonem, které jsou navrženy tak, aby vydržely intenzivní používání, vycházejí ze systému pohonu použitého u elektrických variant těchto vozidel s akumulátory. Přinášejí další výhody, jako je zkrácení doby tankování a nezměněná přepravní kapacita. U středně velkých dodávek přináší systém palivových článků druhé generace rekordní dojezd v daném segmentu až 400 km a dobu tankování kratší než čtyři minuty. U větších dodávek zajišťuje doplnění technologie palivových článků dojezd až 500 km a dobu tankování pouhých pět minut.

V roce 2023 se skupina Stellantis stala spolu se dvěma dalšími společnostmi třetinovým vlastníkem podniku Symbio, který je lídrem v oblasti vodíkové technologie a působí v Evropě a v USA.

V říjnu 2023 skupina Stellantis představila kompletní obnovu své řady užitkových vozů. Divize Stellantis Pro One se může opírat o svou silnou výrobní základnu, která podporuje její vedoucí postavení v Evropě.

Produkci lehkých užitkových vozů v rámci skupiny Stellantis zajišťují tyto výrobní závody:

- Mangualde (Portugalsko), Vigo (Španělsko) a Ellesmere Port (Velká Británie): kompaktní dodávky

- Hordain (Francie) a Luton (Velká Británie): střední dodávky,

- Atessa (Itálie) a Gliwice (Polsko): velké dodávky.

Datum zveřejnění

1.2.2024

Zdroj informací

Stellantis

Foto: Stellantis

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2638 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál