Servind

Mercedes-Benz Trucks nabíjí výkonem 1000 kW

Mercedes-Benz Trucks nabíjí výkonem 1000 kW

Vývojáři z Mercedes-Benz Trucks ve vlastním vývojovém a testovacím centru ve Wörthu am Rhein poprvé úspěšně nabili prototyp loni představeného vozidla eActros 600 z nabíjecí stanice o výkonu 1 MW. Mercedes-Benz Trucks se rozsáhle podílel na vývoji nového celoodvětvového standardu nabíjení Megawatt Charging System (MCS). To hraje ústřední roli zejména pro veřejné nabíjení podél důležitých dopravních tras. V průmyslu se jako MCS označuje nabíjení výkonem 700 kW nebo větším.

Další vývoj technologie MCS pro sérii

V další etapě budou vývojoví inženýři Mercedes-Benz Trucks nadále testovat komunikační rozhraní mezi vozidlem a nabíjecí stanicí, definovanou v rámci standardizace MCS, a dále vyvíjet prototypové komponenty směrem k sériové výrobě.

Zahájení sériové výroby eActrosu 600 je plánováno na konec roku 2024. Kromě nabíjení CCS s výkonem až 400 kW a později umožní také megawattové nabíjení s plnými 1000 kW. Zákazníci si k tomu mohou objednat předvybavení vozidla s tím, že vybavení pro nabíjení technologií MCS bude možno do vozidel doplnit, jakmile bude k dispozici.

Megawattové nabíjení je zvláště zajímavé pro veřejnou nabíjecí infrastrukturu

Vysoká kapacita akumulátoru přes 600 kWh (odtud typové označení 600) a nová, výrobcem vozidla vyvinutá elektrická hnací náprava s vysokou účinností, umožňují eActrosu 600 dojezd až 500 km v soupravě. Elektrický nákladní vůz bude schopen ujet hodně přes 1000 km denně. Umožňuje to - i bez megawattové technologie - nabíjení během zákonem předepsaných přestávek řidiče.

Kolem 60 % dálkových cest zákazníků Mercedes-Benz Trucks v Evropě je kratších než 500 km, takže pro tyto případy stačí dobíjecí infrastruktura v depu a na místech nakládky a vykládky. Pro všechny ostatní aplikace je neustálý rozvoj veřejné dobíjecí infrastruktury nezbytným předpokladem k tomu, aby byl elektrický nákladní vůz plně použitelný pro celoevropskou dálkovou dopravu. Megawattové nabíjení má velký potenciál zejména pro takto náročné aplikace.

Datum zveřejnění

23.4.2024

Zdroj informací

Mercedes-Benz Trucks

Foto: Mercedes-Benz Trucks

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3166 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál