Servind

Continental obouvá elektromobily

Continental obouvá elektromobily

Společnost Continental zvyšuje svůj podíl na trhu v segmentu pneumatik pro plně elektricky poháněná vozidla. V roce 2020 spoléhalo na odbornost tohoto výrobce pneumatik šest z deseti největších výrobců elektromobilů na světě. Mezi ně patřila například Tesla s Modely 3 a S nebo  Volkswagen s elektromobilem ID.3. Rovněž asijští výrobci, např.  čínský BYD, spoléhají u pneumatik svých elektromobilů na Continental.

„Plně elektrické modely jsou nyní zastoupeny v rámci téměř všech segmentů vozidel- od skútrů přes automobily malé a střední velikosti až po SUV a vysoce výkonné sportovní vozy. Pro každý typ vozidla jsou vyžadovány individuální konfigurace pneumatik. To znamená, že neexistuje jen jedna pneumatika pro všechna plně elektrická vozidla. Ve skutečnosti již více než deset let pracujeme na rozvoji našeho stávajícího portfolia tak, aby splňovalo požadavky všech elektromobilů a současně také udržitelným způsobem přispívalo ke snižování emisí vozidel se spalovacím motorem. Téměř celé naše portfolio pneumatik je optimalizováno pro všechny typy pohonů a většinu našich výrobků můžeme v současné době najít i na elektromobilech,“ říká Andreas Schlenke, vývojář pneumatik ve společnosti Continental.

Continental má letní, zimní a celoroční pneumatiky pro téměř každý elektromobil, i když je pro ně nedodává do výroby. Osm z patnácti nejoblíbenějších elektrických vozidel a dodávek v Evropě má schválení pro pneumatiky Continental.

Možnost výběru z celé škály pneumatik Continental

Podle výzkumu společnosti Continental se pneumatiky podílejí na celkovém odporu vozidla až z 20 %. Zákazníci s elektromobily tak mohou díky pneumatikám s optimalizovaným valivým odporem prodloužit dojezd svého vozidla. V tomto případě spoléhá mnoho výrobců na pneumatiku EcoContact 6, u níž Continental používá směs Green Chili 2.0. Speciální směs přírodního kaučuku a dalších komponent vykazuje výrazně lepší chování při mechanické deformaci, což snižuje valivý odpor, a tedy i spotřebu energie. Při vývoji pneumatiky EcoContact 6 společnost Continental dokázala snížit valivý odpor ve srovnání s jejím předchůdcem o 15 %.

U vozidel střední a vyšší cenové kategorie se však od pneumatik očekávají mírně odlišné vlastnosti. V tomto případě je důležitější ovladatelnost, přesné řízení a bezpečnost i ve vysoké rychlosti. Výrobci těchto aut se proto většinou rozhodují pro pneumatiky z řad PremiumContact nebo SportContact.

Continental PremiumContact 6 nabízí rovnováhu mezi účinností, sportovními vlastnostmi a komfortem. SportContact 6 je pneumatika pro segment vysoce výkonných vozidel kladoucí důraz na ovladatelnost a přesné řízení. Díky své stabilitě a brzdnému výkonu zaručuje bezpečnost ve vysoké rychlosti.

„Při vývoji pneumatik vždy dochází ke střetu protichůdných cílů. Například vysoký valivý odpor může přispívat k větší bezpečnosti, ale také zvyšuje spotřebu energie. A právě v tom je umění našich inženýrů, protože jednoduše jsou schopni zdokonalovat oba aspekty současně,“ vysvětluje Schlenke.

Motor elektromobilů není při jízdě téměř slyšet. Proto má u elektromobilů větší význam nízký hluk odvalujících se pneumatik. Špičková vozidla s vysokou úrovní komfortu při výběru pneumatik sází také na technologii ContiSilent. Speciální pěnová vrstva pohlcuje vibrace z vozovky, čímž snižuje přenos hluku do interiéru vozidla. To je v případě elektromobilů obzvláště důležité, protože jejich motor nevydává prakticky žádný zvuk.

Datum zveřejnění

22.7.2021

Zdroj informací

Continental

Foto: Continental

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3605 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál