Servind

Nové logo pro udržitelné pneumatiky Pirelli

Nové logo pro udržitelné pneumatiky Pirelli

Společnost Pirelli vytvořila speciální logo pro označení pneumatik, které obsahují alespoň 50 % materiálů biologického a recyklovaného původu. Nové označení, znázorňující dvě šipky v kruhu a používané na nových výrobcích, zdůrazňuje závazek společnosti Pirelli vůči životnímu prostředí a zachovává vysokou úroveň bezpečnostních parametrů. Nové logo slouží jako jasný ukazatel pro zákazníky, aby mohli vybírat pneumatiky s ohledem na udržitelnost.

Nejnovější označení bylo poprvé použito na pneumatikách P Zero E. Tyto pneumatiky ve svém sortimentu obsahují víc než 55 % materiálů biologického a recyklovaného původu, což bylo potvrzeno společností Bureau Veritas. Ověřování ekologických materiálů třetí stranou bude i nadále standardem u všech budoucích výrobků, které budou nést toto nové logo.

Původní cíl společnosti Pirelli, stanovený na rok 2025, byl splněn už o dva roky dříve díky projektu P Zero E. Další krok, vytyčený pro vybrané produktové řady do roku 2030, předpokládá použití nejméně 60 % materiálů biologického původu a 12 % recyklovaných materiálů, přičemž méně než 30 % složek bude pocházet z fosilních zdrojů.

Společnost Pirelli se snaží tyto cíle pravidelně zlepšovat díky technologickým inovacím všech různých oddělení, která se podílejí na vývoji pneumatik. Tyto inovace uvedly do pohybu příznivou cestu jak na kvantitativní úrovni – díky stále většímu podílu udržitelných materiálů - tak na kvalitativní úrovni prostřednictvím certifikace dodavatelských řetězců podle mezinárodně akreditovaných norem.

Hlavním úkolem při vývoji nové pneumatiky P Zero E bylo skloubit potřebu udržitelnosti s vysokým výkonem, který se od pneumatiky UHP vyžaduje.

Tohoto cíle bylo dosaženo díky novým materiálům, mezi něž patří:

Lignin ze šrotu celulózového a papírenského průmyslu. Lignin přispívá k odolnosti pneumatiky a předpokládanému snížení valivého odporu.

Křemelina z popela rýžových slupek pochází z odpadu z pěstování rýže. Křemelina se široce používá v běhounových směsích k dosažení vysoké úrovně výkonu za mokra. Křemelina z popela z rýžových slupek je dobrou náhradou za fosilní křemelinu v těchto běhounových aplikacích.

Cirkulární saze pocházejí z pyrolýzního oleje z vyřazených pneumatik. Pyrolýza je způsob, jak zabránit skládkování vyřazených pneumatik. Saze se používají v pryžových směsích k optimalizaci stability, pevnosti a trvanlivosti pneumatik.

Biocirkulární polymery se vyrábějí z monomerů získaných z použitých kuchyňských olejů nebo z pyrolýzního oleje z pneumatik. Jsou náhradou polymerů z fosilních zdrojů.

Přírodní kaučuk se získává z latexu kaučukovníku brazilského (Hevea Brasiliensis). Jedná se o materiál získaný z biomasy v 100 %.

Biopryskyřice jsou změkčovadla získaná z rostlinné biomasy, jako jsou semena rostlin (slunečnice nebo řepka) nebo pryskyřice na bázi lesních dřevin. Biopryskyřice jsou univerzální složky, které poskytují lepší rovnováhu mezi suchou a mokrou funkcí.

Rayon je textilní výztuž pneumatiky, jejíž vlákna pocházejí z celulózy.

Datum zveřejnění

29.9.2023

Zdroj informací

Pirelli

Foto: Pirelli

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2556 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál