Servind

Cesta k autonomní dodávce VW

Cesta k autonomní dodávce VW

Volkswagen Užitkové vozy důsledně urychluje vývoj a realizaci systémů autonomní jízdy. Elektromobil ID.Buzz bude jako první vozidlo koncernu Volkswagen jezdit také autonomně. Volkswagen Užitkové vozy připravuje zavedení autonomních systémů do silniční dopravy v roce 2025.

Značka Volkswagen Užitkové vozy nese v koncernu Volkswagen odpovědnost za vývoj kompletních autonomních systémů a jejich komerční využití v městských oblastech. Volkswagen Užitkové vozy bude také vyvíjet a vyrábět příslušná specializovaná vozidla SPV (Special Purpose Vehicles), například robotizované vozy taxislužby nebo robotizované lehké užitkové vozy.

„Po schválení našeho programu vývoje dozorčí radou se nyní zaměříme na budoucnost mobility. Autonomní, elektrická jízda bude významným přínosem pro mobilitu a bezpečnost silničního provozu ve městech. Je logické, že tyto systémy naleznou své první uplatnění v našich vozidlech,“ vysvětlil předseda představenstva značky Volkswagen Užitkové vozy Carsten Intra po zasedání dozorčí rady koncernu VW.

Christian Senger, vedoucí oddělení autonomní jízdy, říká: „V letošním roce spustíme v Německu první testy v reálném provozu, při nichž budeme používat systém autonomní jízdy společnosti Argo AI ve verzi budoucího modelu ID.Buzz. Cílem je vyvinout koncept sdílení jízd, který by byl podobný současné nabídce společnosti MOIA. Autonomní vozidla budou ve vybraných městech vozit naše zákazníky do požadovaných cílů již v polovině tohoto desetiletí.“

Společnosti Ford Motor Company a Volkswagen Užitkové vozy v rámci vzájemné spolupráce investovaly stejným dílem do firmy Argo AI specializované na softwarové platformy pro autonomní jízdu. Cílem je důsledný vývoj autonomních systémů a jejich rychlé zavedení do praxe. Kromě první investice ve výši jedné miliardy USD začlenil Volkswagen do společnosti Argo AI také svou dceřinou společnost AID (Autonomous Intelligent Driving). Dozorčí radou koncernu Volkswagen schválené uvolnění prostředků do roku 2025 umožní značce Volkswagen Užitkové vozy učinit další významný krok na cestě k autonomní budoucnosti mobility.

Kromě investic do společnosti Argo AI koncern investuje také do projektů organizace Car.Software, která vyvíjí pro individuální mobilitu funkce asistované a automatizované jízdy až do úrovně 4. Car.Software pracuje pro všechny značky koncernu Volkswagen souběžně se společností Argo AI a nezávisle na ní.

Volkswagen Užitkové vozy vyvíjí vozidla, která budou používat systém autonomní jízdy SDS (Self-Driving-System) společnosti Argo. Základem bude elektromobil ID.Buzz, jehož světová premiéra se uskuteční v roce 2022. Již dnes se intenzivně vyvíjí ikonický Bulli v elektrifikované podobě, který bude ve spojení se systémem SDS průkopnickým autonomním vozidlem.

Datum zveřejnění

8.3.2021

Zdroj informací

Volkswagen Užitkové vozy

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2454 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál