Servind

Nabídka kontroly zraku pro řidiče

Nabídka kontroly zraku pro řidiče

Podzim s nízkým sluncem, mlhami a brzkou tmou je pro řízení náročný sám o sobě. Když se k tomu přidá ještě nekorigovaná vada zraku, je zaděláno na problém. Podle dat BESIP nemá v ČR správnou korekci zraku skoro polovina řidičů a pětina o své oční vadě ani neví. Celý říjen proto poběží společná kampaň BESIP a GrandOptical zaměřená hlavně na řidiče. Její součástí je bezplatné měření zraku ve všech prodejnách GrandOptical.

„Při posledním měření, které oddělení BESIP realizovalo, se ukázalo, že 44 % řidičů má buď nesprávné brýle nebo čočky, nebo dokonce nenosí vůbec žádné, protože nejspíš o své vadě zraku ani neví. Takových je v řidičské populaci asi pětina. Další věcí je tzv. zraková ostrost, u níž se doporučuje pro řízení alespoň 80 %. Varující je, že zhruba každý dvanáctý řidič má ostrost pod 50 %, což je stav, který ohrožuje samotného řidiče i ostatní účastníky silničního provozu,“ říká vedoucí BESIP Tomáš Neřold.

Vliv ostrosti zraku na bezpečné řízení je značný, zvlášť při horší viditelnosti a vyšších rychlostech. S dobrým zrakem člověk registruje chodce na 100 i více metrech, krátkozraký člověk ho uvidí až na posledních cca 30 m. Při rychlosti 100 km/h tuhle vzdálenost auto ujede za 1 s, při městské 50 km/h za 2 s. Běžný řidič přitom potřebuje 1 s jen na reakci, pak teprve začne brzdit a zpomalovat vozidlo. Nekorigované oční vady hrají roli i v dalších činnostech, jako je odhad vzdáleností při předjíždění, sledování dopravních značek nebo třeba parkování.

„Zdroj problémů je, že necelá půlka řidičů byla na měření zraku naposledy před třemi a více lety. Jenže zrak se v čase mění – zejména po 35. roce věku, kdy se už projevuje presbyopie, tedy přirozené stárnutí oka. Kdo už korekci zraku má, měl by jít na měření zase po roce či dvou. Lidé středního věku by si měli nechat zrak změřit, i pokud dosud korekci zraku nepotřebovali. Ve většině případů totiž zjistí, že teď už ji potřebují,“ vysvětluje obchodní ředitel GrandOptical Pavel Krejčí. 

V rámci kampaně bude po celý říjen možné nechat si zcela zdarma vyšetřit a změřit zrak, a to ve všech 61 prodejnách GrandOptical v celé České republice.

Anonymní změřené výsledky kvality zraku měřených, budou vyhodnoceny a následně podána zpráva o stavu zraku českých řidičů.

Datum zveřejnění

03.10.2021

Zdroj informací

BESIP

Foto: GrandOptical

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2541 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál