Servind

První provozní test kamionu na vodík v ČR

První provozní test kamionu na vodík v ČR

Logistická společnost Gebrüder Weiss v uplynulých dnech jako první v ČR testovala provoz nákladního vozu poháněného pomocí palivových článků na vodík v běžném provozu v Praze a okolí. Vozidlo, které společnost víc než rok využívá ve Švýcarsku, kde jezdí výhradně na zelený vodík vyráběný z obnovitelných zdrojů a jeho hlavními výhodami je tichý a bezemisní provoz. Roční provoz tohoto vodíkového nákladního auta ušetří až 80 tun CO2.

„Máme radost, že jako první logistická společnost jsme úspěšně otestovali vodíkový nákladní vůz v českých podmínkách a celá akce přinesla také pozitivní odezvu našich obchodních partnerů,“ komentoval test Jan Kodada, ředitel obchodu a marketingu Gebrüder Weiss v ČR.

Během čtyř dnů v České republice nákladní vůz úspěšně rozvezl různorodé zboží několika obchodním partnerům. Najel 1500 km a v průběhu testovacího provozu třikrát doplnil palivo u čerpací stanice v Neratovicích. Výkon elektromotoru vodíkového nákladního vozu je 350 kW a spotřeba se pohybuje kolem 7,7 kg vodíku na 100 km. Tankování je podobné jako u běžného spalovacího motoru, naplnění nádrže trvá asi 12 minut.

„Budoucnost vodíkového pohonu v České republice momentálně spatřujeme především v přepravě na větší vzdálenosti. Je však zapotřebí vybudování dostatečné infrastruktury a sítě plně veřejných čerpacích stanic,“ doplil Jan Kodada.

V rámci pilotního provozu byl vůz české odborné veřejnosti představen na mezinárodní logistické konferenci SpeedChain 2022, která se konala v prostorách Břevnovského kláštera a mimo jiné přiblížila také budoucnost logistického oboru.

Veřejnosti a médiím byl vůz následně představen ve čtvrtek 15. 9. v Holešovické tržnici v rámci akce, která se věnovala rovněž otázkám využití vodíkové technologie v dopravě. „Je skvělé, že se Gebrüder Weiss zaměřuje na testování alternativních pohonů a jako první logistická společnost testuje provoz vodíkového nákladního vozu v České republice,“ uvedl zde Ing. Aleš Doucek, PhD., vedoucí oddělení Vodíkové technologie a inovace v energetice ze společnosti ÚJV Řež, a. s., a předseda představenstva České vodíkové technologické platformy HYTEP.

Kromě odborníků na alternativní pohony se jí zúčastnili také Mgr. Ing. Jaromír Beránek, zastupitel Hlavního města Prahy a předseda Výboru pro IT a Smart City, a Ing. Petr Mervart, zmocněnec ministra průmyslu a obchodu pro vodíkové technologie Ministerstva průmyslu a obchodu.

Datum zveřejnění

16.09.2022

Zdroj informací

Gebrüder Weiss

Foto: Vladimír Rybecký

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2647 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál