Servind

První autobusy s digitálními zrcátky v ČR

První autobusy s digitálními zrcátky v ČR

Jeden z předních autobusových dopravců v Česku, společnost Arriva, rozšířil svoji flotilu o pět autobusů Scania Irizar I6s Efficient. Nová verze zájezdového modelu se vyznačuje výrazně vylepšenou spotřebou a sníženými emisemi CO2.

Autobusy mají navíc zajímavou technickou vymoženost, která se v ČR zatím neobjevila, jako první jsou vybaveny digitálními zrcátky. Cestující budou vozit na linkách Arriva Expressů.

„Udržet provoz komerční linky dnes není jednoduché. Cestující se snažíme získat nejen cenou jízdenky ale i službami, třeba v podobě pohodlných autobusů. Na našich Arriva Expressech zase o něco zvýšíme komfort cestování díky novým a technicky vylepšeným vozům. Navíc první ohlasy od našich řidičů jsou kladné, což nám také dělá radost, líbí se jim řada technických vychytávek a další usnadnění práce,“ uvádí Radek Chobot, ředitel Arrivy City, která provozuje linky Arriva Expressů z hlavního města do Teplic nebo Litvínova.

Scania Irizar I6s Efficient je jedním z nejmodernějších autobusů v nabídce společností Scania, která vyrábí podvozek a pohonné ústrojí, a Irizar, jež je zodpovědná za nástavbu. Celek je zaměřen na co nejnižší spotřebu paliva. Autobus využívá nejnovější generaci třínápravového podvozku švédského výrobce s moderními úspornými naftovými motory o objemu 13 l a výkonu 330 kW (450 k). Maximální efektivitě je pak podřízeno i řešení nástavby od španělského dodavatele.

Oproti předchozím generacím je nástavba I6s Efficient vyrobená z většího podílu vysokopevnostní oceli a kompozitních materiálů, je tedy lehčí o 750 kg. Díky upraveném tvarování přídě a nahrazení konvenčních zrcátek digitálními kamerami se podařilo zvýšit aerodynamickou účinnost vozidla o 30 %. K dispozici jsou také chytré propojené funkce umožňující preventivní údržbu. Autobus je schopen provádět v reálném čase vlastní diagnostiku.

Cestující si mohou užívat větší prostor a komfort. K dispozici je kromě klimatizace i 31 USB portů a stejný počet elektrických zásuvek. Pro maximální bezpečí je autobus vybaven samočinným nouzovým brzděním, adaptivním tempomatem a využívá rovněž nejnovější provedení palubní desky, která řidiči přináší intuitivnější ovládání, aby se naplno mohl věnovat řízení.

Datum zveřejnění

18.8.2023

Zdroj informací

Scania

Foto: Scania

 

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2723 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál