Servind

Na výrobu v Avii bude dohlížet mistr Evropy v Truck Trialu

Na výrobu v Avii bude dohlížet mistr Evropy v Truck Trialu

Poslední srpnový víkend získal Bohumír Čáp s Avií 4x4 titul mistra Evropy a od září nastoupil do podniku Avia na pozici specialista montáže vozidel.

Avia po třech letech obnovuje výrobu na území České republiky díky holdingu Czechoslovak Group, který tuto tradiční automobilku v červenci letošního roku získal. Bohumír Čáp bude kolegům předávat své dlouholeté zkušenosti s vozy Avia, které získal díky své závodní kariéře, ale také ve výrobě.

S automobilkou Avia Bohumír Čáp spolupracoval ještě jako zaměstnanec podniku VOP Přelouč, který v roce 2004 získala společnost Excalibur Army. „Jako jediní v republice jsme vyráběli avie s pohonem 4×4. Našimi zákazníky byly především Technické služby a další firmy, které potřebovaly vyšší výkon automobilů v terénu. Pokračovali jsme i po roce 2013, kdy se výroba avií v České republice ukončila. Ještě v letošním roce jsme předělávali jednu avii na pohon 4×4 pro Technické služby Seč,“ popisuje Bohumír Čáp.

Nový mistr Evropy si avie oblíbil už dávno. V roce 1999 si jeden vůz sám koupil a začal se s ním věnovat Truck Trialu. Od roku 2002 s avií s pohonem 4×4, kterou Bohumír Čáp průběžně vyvíjí a zdokonaluje, závodí pod hlavičkou vlastního týmu Racing Team Avia Future na mistrovství Evropy. V roce 2007 získal titul, letos se mu podařilo spolu s navigátorkou Kateřinou Ventlukovou celkový triumf v kategorii dvounápravových vozů na mistrovství Evropy zopakovat. Své vítězství potvrdil prvním místem na závěrečném šestém podniku seriálu v německém Langenaltheimu.

„Když jsem se dozvěděl, že holding Czechoslovak Group získal Avii, měl jsem z toho radost. A hned mi bylo jasné, že první, kdo z Přelouče do Prahy pojede, budu já. To se potvrdilo. Pan Strnad si mě pozval k sobě a řekl mi, ať si k sobě znovu stáhnu lidi, kteří se mnou pracovali na pohonu 4×4. Pomyslel jsem si, jak by bylo skvělé, kdybych mu mohl říct: ‚Koupil jste Avii. Tady k tomu máte titul mistra Evropy‘. Jsem šťastný, že se to povedlo,“ uvedl Bohumír Čáp.

Obnovená výroba avií se pod vedením Bohumíra Čápa rozjede v Přelouči po Novém roce. Už nyní se ale ve stávajících prostorách v Praze v Letňanech ověřuje výroba vozů podle původní dokumentace a testují se možnosti implementace dílů od nových dodavatelů. Jádro týmu se rovněž zabývá homologací motorů Euro 5. Do konce roku, před ostrým startem výroby vozů modernizované řady D, se zaměří na motory odpovídající normě Euro 6. Před začátkem výroby v Přelouči bude potřeba postavit tým zhruba šedesáti lidí a Bohumír Čáp se na výběru svých spolupracovníků bude aktivně podílet.

Holding Czechoslovak Group koupil tradiční letňanskou automobilku Avia od indické společnosti Ashok Leyland Motors letos v červenci. Akvizicí naplňuje svou strategii investovat do podniků tradičního československého průmyslu. CSG počítá v první fázi s výrobou v řádu stovek kusů vozů. Zájem o několik desítek kusů avií již projevili dřívější tradiční odběratelé. Následně začne holding CSG obnovovat vztahy v tradičních odbytištích jako je Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rusko a země z Blízkého východu či severní Afriky.

Datum zveřejnění

12.9.2016

Autor

Vladimír Rybecký podle podkladů CSG

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2575 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál