Servind

Stát by měl podpořit omlazení vozového parku

Stát by měl podpořit omlazení vozového parku

Svaz dovozců automobilů (SDA) i Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) očekávají zásadní rozhodnutí vlády k podpoře obnovy přestárlého vozového parku osobních automobilů.

Tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný připomněl, že průměrné stáří se neustále zhoršuje a aktuálně dosahuje téměř 15 let: „Abychom dostali přestárlé vozy ze silnic, dvorů a parkovišť, a současně zlepšili bezpečnost provozu, životní prostředí a ovzduší v našich městech, je třeba, aby stát podpořil odběr a likvidaci těchto starých vozů. Jde především o desítky let staré automobily bez katalyzátorů, kterých je v České republice stále zhruba 1 milion kusů.“

„Proto vítáme zavedení opatření na podporu odběru přestárlých automobilů, jehož prostřednictvím by měla být vyplácena adekvátní motivační částka za odevzdání takového vozu, např. v minimální výši 10 tisíc Kč. Tato částka by mohla být hrazena ze Státního fondu životního prostředí. Do něj se v posledních letech vybraly miliardy korun za registrace vozů Euro 0 až Euro 2 a tyto prostředky by měly být zpětně využity pro motoristy,“ řekl ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

SDA i AutoSAP věří, že odložení projednání tohoto materiálu vládou umožní dosažení shody mezi ministerstvy na podmínkách realizace tohoto opatření – pokud možno v co nejkratším termínu – tak, aby se vozový park v České republice mohl kvalitativně přiblížit situaci ve vyspělých zemích.

Datum zveřejnění

26.9.2016

Zdroj informací

AutoSAP a ŠKODA AUTO, a. s.

Autor

Vladimír Rybecký

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2984 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál