Servind

BestDrive - na lyže bezpečně

BestDrive - na lyže bezpečně

A máme tady zase jaro! Ne není to vtip. Minimálně v plánování – jarní prázdniny! Letos – víc než kdy jindy – budou jarní prázdniny víc připomínat Vánoce, protože paní zima je na sníh neobvykle štědrá a rozdává i v našich zeměpisných šířkách! Pokud se svými dětmi vyrazíte na lyže, bude se Vám hodit pár tipů a informací. A protože jsme servisní síť BestDrive, půjde samozřejmě tipy více či méně související s auty a přípravou na cestu.

První týdenní prázdniny letošního roku si užijí děti od 6. února - z okresů Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek. A naopak, jako poslední vyrazí na jarní prázdniny děti z Prahy 1 až 5, Blanska, Brna-město, Brna-venkov, Břeclavi, Hodonína, Vyškova, Znojma, Domažlic, Tachova, Loun a Karviné od 13. března 2017.

I když stále více Čechů míří v době evropské zimy za sluncem, do exotických destinací, většina Čechů ještě podle cestovních kanceláří tráví jarní prázdniny nejraději na lyžích nebo snowboardu. To, kam za sněhem vyrazí, často záleží hlavně počasí. Letos díky dostatku sněhu určitě spousta Čechů zůstane věrná tuzemským horám. A ti, co vyráží do zahraničí, nejčastěji míří do Rakouska, Itálie, Francie nebo na Slovensko. Většina volí cestu autem. S čím je potřeba počítat? V České republice se toho po Novém roce moc nemění. Nezapomeňte pořádně očistit automobil od sněhu a ledu – v opačném případě hrozí pokuta až 2.000 Kč.

Slovensko

Na Slovensku se to oproti předchozím letem příliš nezměnilo. Povinnost používat zimní pneumatiky (typ M + S) je pro osobní vozidla obdobně jako u nás - pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu nebo ledu – bez omezení datem. Na Slovensku jsou benevolentnější u hloubky dezénu – stačí 3 mm.

Pro cestu na Slovensko si zkontrolujte povinnou výbavu – určitě tam musí být výstražný trojúhelník i lékárnička. Reflexní vestu musíte použít vždy, pokud mimo obec opouštíte vozidlo. Celodenní svícení je – podobně jako u nás – na Slovensku povinné.

Desetidenní dálniční známka vás vyjde na 10 Euro. Kromě možnosti zakoupit dálniční známku na čerpacích stanicích nebo třeba hraničních přechodech si ji můžete před cestou koupit z domu přes internet (www.eznamka.sk).

Rakousko

Zimní pneumatiky musíte mít, pokud jedete po zasněžené silnici v období od 1.listopadu do 15. dubna. A pokud zimní podmínky na cestách trvají – pak i mimo toto období. Minimální hloubka dezénu je stejná jako u nás – 4 mm. Při opravdu nepříznivých klimatických podmínkách jsou vyžadovány sněhové řetězy.

Před cestou do Rakouska zkontrolujte výstražný trojúhelník, lékárničku i reflexní vesty, které potřebujete pro všechny pasažéry. To vše je povinné. Desetidenní dálniční sice od loňského roku nepatrně zdražila, ale pořád je o něco levnější než slovenská – 8,9 Euro. Celodenní svícení není v Rakousku povinné.

V Rakousku – zejména cestou do Alp – můžete na dálnicích narazit na tzv. IG-L zóny. Jsou to úseky se sníženou rychlostí – kvůli omezení emisní zátěže. Ty nejsou letos novinkou – ale nové a tvrdší jsou postihy při překročení maximální rychlosti. Pokutu můžete dostat nejen za vyšší rychlost, ale i za znečišťování životního prostředí. A navíc hrozí i zákaz další jízdy až na 24 hodin!

Itálie

V Itálii není celoplošné používání zimních pneumatik povinné. Jejich použití i využití sněhových řetězů si řeší jednotlivé provincie vlastním právním předpisem. Jsou regiony, kde je zimní vybavení povinné už od poloviny října. Se zimními pneumatikami určitě chybu neuděláte – vesměs platí jejich použití od poloviny října do poloviny dubna. Použití zimní výbavy upravují v Itálii speciální dopravní značky.

Povinná výbava obdobná jako v ostatních zemích - výstražný trojúhelník a reflexní vesty pro všechny cestující. Osobní auta mají povinnost celodenního svícení v tunelech a na dálnicích.

Jednotnou dálniční známku v Itálii nehledejte. Platí se mýtné za použití dálnice – obecně zhruba 6 Euro za ujetých 100 km.

Německo

Německo je při cestách za zimními radovánkami často využívaná tranzitní země. V Německu žádný právní předpis, který výslovně upravuje používání zimních pneumatik nemají. Ale – jejich vozidla musí být vozidla vybavena v souladu s klimatickými podmínkami - zimními pneumatikami a nemrznoucí kapalinou do ostřikovačů pro čištění čelního skla. U zimních pneumatik je minimální doporučená hloubka dezénu 4 mm, legislativní hranice je stejně jako u nás 1,6mm.

K povinné výbavě v Německu patří výstražný trojúhelník a lékárnička. Povinné denní svícení platí jen pro motocykly a mopedy. U osobních aut jen v případě jízdy v tunelu nebo při špatných povětrnostních podmínkách. Dálnice zůstávají v Německu pro osobní automobily stále bez poplatku – ale tato situace se možná po volbách v roce 2017 změní.

Všem řidičům, kteří se na jarní prázdniny chystají vozem, doporučujeme nepodcenit přípravu automobilu. Zkontrolujte nejen stav, ale i hloubku dezénu zimních pneumatik. Prověřte tlak pneumatik, případně jej dohustěte na doporučený. Zkontrolujte provozní náplně – brzdovou a chladící kapalinu i kapalinu do ostřikovačů. Případně doplňte na potřebné množství. V zimě – víc než kdy jindy jsou důležité stěrače – nezapomeňte je zkontrolovat! V tomto ročním období dostává zabrat i autobaterie – pokud o ní máte pochybnosti, raději ji nechejte proměřit, případně vyměnit. A nezapomeňte prověřit povinnou výbavu – tak, aby odpovídala předpisům ve všech zemích, kterými budete projíždět. A pro své bezpečí i dobrý pocit ji určitě doplňte ji i o další zimní doplňky: sněhové řetězy, škrabka skla, rozmrazovač zámků nebo metlička na ometání sněhu.

Příprava auta na delší cestu – obzvlášť v zimě - není jednoduchá. Naše tipy to mohou řidičům zjednodušit. Stejně jako vždy však doporučujeme: nechat přípravu auta na zimu odborníkům. Třeba v servisní síti BestDrive, kde profesionální mechanici připraví váš vůz tak, že bez zaváhání zvládnete cestu na lyže. Na pobočkách servisní sítě BestDrive kromě toho najdete širokou nabídku všech výše uvedených zimních autodoplňků.

BestDrive je největší síť pneuservisů a autoservisů v České republice. Provozovatelem sítě je společnost ContiTrade Services s. r. o., která je stoprocentně vlastněna společností Continental Barum s. r. o.. Vlastní síť BestDrive tvoří 62 provozoven vlastních, ale i bezmála 100 franšízových prodejen a servisů. Komplexní nabídku zboží a služeb mohou využívat i zákazníci preferující online objednávání z pohodlí domova přes www.bestdrive.cz. Jako největší poskytovatel komplexní služby motoristům se společnost BestDrive snaží nadstandardním způsobem naplňovat očekávání svých zákazníků v duchu firemního motta: Vy jezdíte, my se staráme.

Datum zveřejnění

25.1.2017

Zdroj informací

BestDrive

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2985 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál