Servind

ASEM zhodnotí první rok své činnosti

ASEM zhodnotí první rok své činnosti

V polovině dubna 2017 to bude přesně rok od toho "oficiálního" vzniku Asociace emisních techniků a opravářů (ASEM). V ten samý kalendářní den (13.4.2017) zasedne v Průhonicích u Prahy nejvyšší výkonný orgán asociace na výroční členské schůzi, aby zhodnotil úspěchy za rok svých úspěšných i neúspěšných aktivit a naplánoval další, ještě nabitější program pro léta 2017/2018.

Nedávno ASEM přispěl k záchraně ca 1..800 opraven se statusem "Stanice měření emisí" jejich státem (tedy lépe řečeno "státem ovládaným lobbisty") plánovanému zániku jimi celoživotně budovaného a intenzivně investovaného odvětví diagnostiky a oprav emisních systémů.

Ne všechny bitvy však ASEM vloni vyhrál. Např. tu, ve které poslanci v čele s Martinem Kolovratníkem velmi neobvyklým způsobem a za použití jakési "malé zrady" shodili ze stolu tzv. "Malou STK", jak je známe z Německa, Rakouska či Velké Británie. Tak si je přál ministr dopravy Dan Ťok i ASEM, aby se necestovalo zbytečně z opraven na STK a zpět, a aby šlo v tomto oboru o "volnou soutěž" a ne "kartel". V boji za "Malou STK" jsme však zdaleka nenasadili všechny páky. Musí nás v tom však podpořit členská základna, především její růst. Musíme být bdělí, abychom o nás rozhodovat neumožňovali jiným.

Boj o lepší metodiku měření emisí

Chceme odbornou veřejnost přesvědčit o nutnosti nepolevovat v našich snahách o čistší ovzduší a udržovanější auta na silnicích, naopak přitvrdit v boji o lepší metodiku měření emisí a o tzv. "Malou STK", jak ji mají v zahraničí, kde v kontrolnictví panuje volná soutěž. 

Chceme též nastartovat další aktivity, které by měly pomáhat autoservisům dostat se na vyšší úroveň. V konkurenční soutěži musíme naše práva hájit a vyžadovat na správných místech. Např. při jednání s pojišťovnami nebo v soudních sporech týkajících se oprav chce asociace podpořit autoservisy a dát jim do ruky ty správné zbraně a nástroje k vypořádávání těchto vyčerpávajících a nezábavných nepříjemností. Společně se znalci v oboru a soudním znalectvím máme větší sílu než osamělí jedinci. 

Aktivní členové již týden vyplňují přihlašovací formuláře, aby mohli jejich požadavky nechat odhlasovat do programu na rok 2017/2018. Pokud čerstvě přihlášení členové (někteří ještě nezaplatili členský příspěvek) stihnou své povinnosti, budeme se těšit i na jejich účast  a podílu na programu výroční členské schůze 13. dubna 2017!

Staňte se členy ASEM a udělejte něco pro budoucnost vašeho řemesla, ať není popelkou, ale prosperující živností! Více informací o asociaci je k dispozici na www.asem.cz.

Datum zveřejnění

1.3.2017

Zdroj informací

ASEM

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2526 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál