Servind

Společnosti Huawei, China Mobile a SAIC Motor úspěšně předvedly první dálkové řízení automobilu založené na 5G

Společnosti Huawei, China Mobile a SAIC Motor úspěšně předvedly první dálkové řízení automobilu založené na 5G

Společnost HUAWEI, přední poskytovatel řešení pro informační a komunikační technologie, na konferenci Mobile World Congress Shanghai 2017 spolu s China Mobile a SAIC Motor úspěšně demonstrovala první technologii dálkového ovládání automobilu založenou na 5G. Řidič byl na vzdálenost 30 kilometrů schopen udržet veškerou kontrolu nad vozidlem. Dálkové ovládání má v budoucnu velký potenciál využití, ať už v těžebním či odpadovém průmyslu, či v případě nouzových situací, jako jsou záchranné mise v oblastech zasažených přírodní či jinou katastrofou.

Společnost Huawei vytvořila bezdrátové 5G připojení, které propojilo inteligentní vozidlo GM iGS společnosti SAIC Motor. Společnost China Mobile poskytla konektivitu. Díky vzájemné úzké spolupráci se těmto třem společnostem ve světové premiéře povedlo úspěšně v praxi demonstrovat první test dálkového řízení osobního vozu prostřednistvím sítě 5G.

Řidič ze vzdálenosti 30 kilometrů udržel po celou dobu plnou kontrolu nad řízem vozu

Při testu se řidič nacházel více než 30 kilometrů od vozidla. Několik videokamer s vysokým rozlišením, nainstalovaných ve vozidle, posílalo řidiči několik HD videí v reálném čase a poskytlo mu 240stupňový pohled na okolí vozidla skrze širokopásmovou síť 5G (včetně periferního vidění bez jakéhokoliv otáčení hlavy, přičemž průměrný člověk má binokulární zorné pole okolo 180–190 stupňů). Řídící povely pro volant, plynový pedál a brzdy byly rovněž přenášeny skrze síť 5G, která poskytla minimální latenci potřebnou pro okamžité reakce na různé podmínky na cestě. Řidič byl i ze své vzdálené pozice schopen po celou dobu udržet plnou kontrolu nad vozidlem.

Prodleva mezi vozidlem a řidičem nižší než 10 milisekund

Nízká latence a vysoká šířka pásma 5G jsou nezbytně nutné pro splnění požadavků na dálkové řízení vozidel s využitím HD video přenosu, které zahrunuje rychlou odezvu a spolehlivé připojení. V tomto konkrétním testu poskytovalo 5G s ultra vysokou šíří pásma po celou dobu požadovanou rychlost pro HD video přenos mezi vozidlem a řidičem. End-to-end latence všech dálkově ovládaných řídících funkcí vozidla byla nižší než 10 milisekund (latence nového bezdrátového rozhraní 5G sama o sobě byla menší než jedna milisekunda). To znamená, že při jízdě vozidla rychlostí 30 km/h byl rozdíl vzdálenosti vzniklý prodlevou mezi bržděním řidiče a skutečným bržděním vozu pouhých 8 centimetrů.

Využití dálkového ovládání v těžebním průmyslu nebo na místech katastrof

Dálkové ovládání vozidel má v budoucnu širokou škálu potenciálního využití, zejména v obzvláště drsných nebo nebezpečných prostředích, jako jsou místa těžby nerostných surovin, likvidace nebezpečného odpadu či v případě, že má práce na dálku vyšší efektivitu. Příkladem může být zhutňování velkých ploch půdy pomocí dálkově ovládaného válcovacího stroje. Dálkové ovládání může být použito rovněž jako doplněk u autonomních vozidel. Jedna osoba může například pomocí dálkového ovládání dohlížet nad celou flotilou  sdílených vozů (car-sharing) a v případě nutnosti ručně zasahovat v situacích, které to vyžadují. Dálkové ovládání může být využito i v případě nouzových situací, jako jsou záchranné mise v zónách katastrof.

Vzhledem k tomu, že digitální transformace zvyšuje tempo po celém světě, na propojené inteligentní automobily se bude zaměřovat celý průmysl informačních a komunikačních technologií. China Mobile, SAIC Motor a Huawei se aktivně zapojují do výzkumu, vývoje a testování pilotních řešení pro 5G aplikace autonomního řízení, které jsou základem pro realizaci dopravní infrastruktury nové generace.

Veletrh a konference MWC Shanghai 2017 probíhá od 28. do 30. června v Šanghaji v Číně a Huawei na místě prezentuje své produkty a řešení v prostorách vlastní expozice.

Video ilustrující ovládání automobilu na dálku skrze síť 5G můžete zhlédnout na odkazu ZDE.

O společnosti Huawei

Huawei je přední světový poskytovatel řešení pro informační a komunikační technologie (ICT). Cílem společnosti je obohacovat život a zvyšovat efektivitu prostřednictvím lépe propojeného světa, jednat jako zodpovědný subjekt, inovátor pro informační společnost a spolupracující přispěvatel do odvětví. Poháněna inovacemi orientovanými na zákazníky a otevřena partnerstvím, společnost Huawei vytvořila portfolio end-to-end ICT řešení, které poskytuje zákazníkům konkurenční výhodu v oblasti telekomunikací a podnikových sítí, zařízení a cloudových řešení. Všech 170 000 zaměstnanců Huawei po celém světě je zavázáno vytvářet maximální hodnotu pro telekomunikační operátory, podniky i koncové spotřebitele. Naše inovativní ICT řešení, produkty a služby jsou využívány ve více než 170 zemích  a regionech světa a slouží více než jedné třetině světové populace. Společnost Huawei byla založena v roce 1987, jedná se o soukromou společnost plně vlastněnou svými zaměstnanci.

Datum zveřejnění

6.7.2017

Zdroj informací

Huawei

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2656 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál