Servind

Na cestách ve vlastním voze - jak ochránit svůj majetek?

Několik tipů, jak minimalizovat riziko krádeže automobilu

Na cestách ve vlastním voze - jak ochránit svůj majetek?

Pokud rádi vyrážíte na dovolenou vlastním automobilem nebo karavanem, jistě se občas dostanete do situace, kdy nejste svému vozu nablízku. Kempy v České republice již dokáží poskytnout určitou míru ochrany díky kamerovým systémům nebo oplocení areálu. Nenechaví zloději jsou však i tyto překážky často schopní překonat, především pokud se v areálu dobře vyznají. Jak se vyhnout nepříjemným problémům při cestování, předcházet vykradení nebo jak řešit situaci, kdy zloděj ochranu prolomí, vám poradí několik následujících tipů na zabezpečení automobilu.

Preventivní opatření jako základ

Základním kamenem zabezpečení vozu jsou preventivní opatření, která většina z nás má již zautomatizovaná a myslí na ně, než vyrazí na výlet nebo se vzdálí od vozu. Tato opatření často případné zloděje odradí od pokusu auto ukrást nebo je alespoň při činu zpomalí. Čeho se rozhodně musíte vyvarovat, je ponechávání věcí viditelně uvnitř vozu. Vetřelec obsah ponechaných tašek nebo obalu od notebooku předem nezná a rozbití okénka je pro něj minimální obtíž. Rozhodně pokaždé zkontrolujte správně dovřená okénka, dveře, kufr a vždy zamkněte. K parkování poté vybírejte místa poblíž cest, kde často chodí lidé, ideálně také poblíž lamp veřejného osvětlení.

Mechanické zabezpečení zloděje jen zpomalí

Výhodou mechanických zabezpečovacích prvků, mezi které patří volantové páky, zámky pedálů, zámky řazení nebo botičky, je především jejich poměrně nízká cena. S účinností to už tak slavné není. S pákami na volant si zloději poměrně rychle poradí vypáčením zámku nebo přeříznutím. Zámek řazení sice zabrání zlodějům s autem odjet, avšak s dostatkem času mohou pouze sešlápnout pedál spojky a auto odtlačit. Znemožnit pohyb karavanu nebo vozu lze i pomocí botičky. Je to poměrně spolehlivý způsob proti odcizení vozu, který je ale o něco dražší a nezabrání vloupání. K tomu může dojít i s těmito prvky a pokud jde zloděj po ponechaných věcech, příliš nepomohou. To platí i u rozpojovačů různých obvodů.

Rozpojení důležitých obvodů

Použitím rozpojovačů obvodů dosáhnete poměrně dobré úrovně ochrany. Zařízení fungují na principu rozpojení několika obvodů zároveň, například startéru a palivového čerpadla. Sepnutím tlačítka na dálkovém ovladači zámků nebo vložením originálního klíče se obvody opět propojí a auto je možné nastartovat. Tato zařízení můžete znát pod názvem imobilizéry. Uchrání sice auto před odcizením, bohužel ale ne před vykradením. Výrobci závodí s vynalézavostí některých zlodějů. Ti vynalézavější si mohou s rozpojovačem obvodů totiž poradit.

Klasické autoalarmy už rozruch nevzbudí

Zvuková signalizace už dnes bohužel nikoho moc nezneklidní. Z pohledu zlodějů jde v podstatě jen o zdržení. Velmi rychle se dokáží zorientovat, vyhledat zdroj zvukového alarmu a zneškodnit ho přestřižením drátu nebo vytržením. Bohužel mnoho lidí, především ve městech, nechává houkání zcela bez povšimnutí.

V areálech kempů a místech, kde se nepohybuje tak velké množství lidí, může zvuková signalizace někoho opravdu přilákat. Minimálně majitel vozu, pokud je v doslechové vzdálenosti, může na alarm reagovat a přispěchat. Bohužel fyzickému poškození automobilu se v takovém případě nevyhnete, a pokud parkujete ve větší vzdálenosti od ostatních lidí, dbejte především na svoje zdraví. Nikdy totiž nemůžete předpokládat, jak se vyrušený zloděj zachová a zda nebude agresivní. V takovém případě přijde vhod profesionální pomoc. Vzhledem k tomu, že se o vloupání většinou dozvíte, když je už zloděj pryč, je výhodné využít moderních autoalarmů.

Moderní zabezpečovací systém bdí nad vozem kdekoliv

Pokud se zloděj rozhodne, že se do automobilu dostane, a ve vytipovaný čas například rozbije zadní okénko, máte velmi malou možnost tomu zabránit. Můžete však minimalizovat škodu a zabránit odcizení vozu či využít pomoci profesionálů. Dnešní modely autoalarmů už nejsou onou bezzubou houkačkou, právě naopak. Sice nezabrání fyzickému vniknutí do vozu, ale dokáží identifikovat různorodé pokusy o vloupání a okamžitě o nich informovat majitele vozu. Špičkou v této oblasti je GSM/GPS autoalarm Athos od společnosti Jablotron, který kombinuje imobilizér, zabezpečení vozidla detektory, GSM komunikaci s bezpečnostním centrem a GPS lokalizaci. Prostřednictvím mobilní aplikace MyJABLOTRON upozorní autoalarm majitele na odemčené vozidlo, neoprávněné otevření či pohyb vozu i na nečekanou manipulaci s autem v případě jeho odtahu nebo krádeže pneumatik.

Pokud majitel nemůže reagovat, o vše se postarají operátoři bezpečnostního centra. Ti mají o přesné poloze vozidla okamžitý přehled a v případě krádeže ho rychle dohledají a vyšlou pro něj zásahovou jednotku, která společně s policií zloděje zadrží a vůz zajistí. Stejně efektivně operátoři reagují v případě tísně či havárie, kdy zařídí okamžitou pomoc 24 hodin denně po celé ČR, vyšlou na místo zásahovou jednotku a informují záchrannou službu.

Datum zveřejnění

24.8.2017

Zdroj informací

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2479 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál