Servind

Saab představuje Gripen Aggressor

Saab představuje Gripen Aggressor

Společnost Saab, dodavatel obranných a bezpečnostních řešení, uvádí na trh novou verzi letounu Gripen, Gripen Aggressor. Tato verze vychází z prověřené série Gripen C, jedná se o výjimečnou platformu pro nácvik vzdušného souboje s protivníkem. Gripen Aggressor představuje unikátní kombinaci vysokého výkonu, flexibility, operační dostupnosti a zároveň vyniká nízkými provozními náklady.  

Trh podpory leteckého výcviku vzdušných sil se neustále zvětšuje a žádá moderní a technicky vyspělé schopnosti protivníka pro realistický výcvik bojových pilotů. Právě na tuto potřebu reaguje Gripen Aggressor. Ten svým uživatelům nabízí celou řadu možností simulace letadel protivníka, čímž pilotům poskytuje možnost zlepšovat své bojové schopnosti a vítězit nad nepřátelskými hrozbami.

“Je podstatný rozdíl v možnostech, které dnes nabízejí letouny-protivníci, a v tom, co vzdušné síly požadují. Proto, abyste mohli trénovat tak, jak budete bojovat, potřebujete rozvíjet bojovou taktiku proti rovnocenným soupeřům, jako je Gripen Aggressor. V podstatě to znamená, že elitní piloti potřebují trénovat proti elitním protivníkům. A právě to umožňuje Gripen Aggressor”, říká Richard Smith, vedoucí marketingu a obchodu Gripen ve společnosti Saab.

Gripen Aggressor vychází z verze Gripen C, ale byl přizpůsoben pro roli protivníka. Nová verze letounu má všechny výjimečné vlastnosti jako Gripen C, včetně jeho pokročilých senzorů a datalinku. Rozdílem je pouze nemožnost vyzbrojit letoun ostrou municí. Gripen C je zařazen do výzbroje vzdušných sil na několika kontinentech, včetně členských států NATO, a má jasně definovaný plán rozvoje a postupné modernizace.

Letoun v roli protivníka se při pokročilém výcviku vzdušného souboje chová jako nepřátelské letadlo. Síly „agresora“ využívají taktiku, techniku a postupy protivníka tak, aby poskytly realistické prostředí pro trénink bojových pilotů. Saab vidí potenciál letounu Gripen Aggressor pro naplnění vysokých požadavků United States Air Force’s Adversary Air (ADAIR) a UK MOD’s Air Support to Defence Operational Training (ASDOT), a jiných uživatelů, na výcvik pilotů a jejich schopností vést vzdušný souboj vedený nejmodernějšími prostředky.

Gripen Aggressor se poprvé představuje veřejnosti na veletrhu DSEI 2017 v Londýně.

Datum zveřejnění

14.9.2017

Zdroj informací

SAAB

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2412 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál