Servind

Bezpečné osvětlení

Bezpečné osvětlení

Řidiči jsou schopni bez zaváhání utratit několik tisíc korun za opravu soustavy zavěšení nebo přenosového systému (za slavné „dvouhmoty“), a zároveň opomínají zajistit pořádné osvětlení silnice – klíčové pro bezpečnost jízdy – ačkoliv je mnohem levnější.

Dny se začínají rychle zkracovat a brzy se budeme vracet z práce již za tmy. Než začneme jezdit za soumraku, vyplatí se zkontrolovat stav osvětlení vozidla. Pokud si nepamatujete, kdy jste naposledy vyměňovali žárovky, zřejmě zanedlouho skončí jejich životnost. Standardní žárovka vydrží svítit přibližně 700 hodin. „Je důležité si uvědomit, že s postupným opotřebováním žárovek klesá i jejich výkon. Děje se to však tak pomalu, že to řidič většinou ani nepostřehne,“ upozorňuje Tarek Hamed, marketingový manager CE společnosti Lumileds, která vyrábí svítidla značky Philips. Proto je často lepší preventivně vyměnit žárovky, které již slouží více než rok. Pokud se vypálí pouze jedna z nich – bude lepší hned vyměnit celý pár. Druhá z nich totiž také zakrátko přestane fungovat, ale při výměně jedné žárovky bude patrný výrazný rozdíl mezi „novou“ a „starou“.

Profesionální automechanik by měl být schopen zákazníkovi poradit, jaké žárovky se budou nejlépe hodit pro jeho styl jízdy. Například, pokud se daný automobil pohybuje převážně po městě, ideální bude do něj namontovat žárovky Philips LongLife EcoVision, které výrobci budou sloužit až více než dva roky. Na druhou stranu řidič automobilu, který nejčastěji vyjíždí v noci mimo město – na místa, která nejsou osvětlena pouličními lampami – ocení spíše žárovky Philips X-tremeVision +130 %. Jejich vysoce kvalitní vlákno je umístěno v prostředí směsi vzácných plynů a je pokryté křemenným sklem, přičemž umožňuje maximální využití optiky světlometu a zajišťuje viditelnost až o 130 % vyšší, než je předepsané minimum.

Žárovky a xenonová svítidla se vyplatí kupovat u oficiálních distributorů výrobců osvětlení, protože na trhu – hlavně na aukčních internetových stránkách – se prodávají padělané produkty. Nejvíce se to týká xenonových svítidel. „Nízká, výhodná cena by měla představovat jasné znamení, že se může jednat o padělek,“ vysvětluje Tarek Hamed. Co se týče xenonových svítidel Philips, každý produkt je vybaven svým vlastním Certifikátem pravosti (CoA) v podobě jedinečného kódu na balení, který lze prověřit na speciální internetové stránce. CoA disponují také nejnovější výrobky Philips – tedy dovybavení halogenových LED žárovek. Jejich pravost lze také ověřit na stránkách výrobce.

Kvalita osvětlení automobilu má přímý vliv na bezpečnost cestujících, řidič se totiž může v noci vyhnout pouze překážkám, kterých si dokáže všimnout v dostatečném předstihu umožňujícím přiměřenou reakci. Proto každý metr dosahu světel navíc, a také správné rozložení světelného proudu, mohou rozhodnout o tom, zda dojde k nehodě nebo se jí podaří vyhnout. Samotný dosah světel lze převést na čas, který má řidič k rozpoznání ohrožení, a následně k objetí nebo zabrzdění. Kromě toho rozložení světelného proudu také rozhoduje o tom, jak snadno bude řidič moci postřehnout překážku, aniž by to zároveň namáhalo jeho zrak.

Mnoho padělaných xenonových svítidel nebo levných halogenových žárovek neznámého původu je vyrobeno tak nedbale, že jejich světlo je soustředěno na silnici přímo před automobilem. Poskytuje to iluzi bezpečí, protože řidič má dojem, že před vozidlem je dostatečně jasno. „Jenže účinný dosah světel je v tomto případě kratší, než plánoval výrobce nebo vyžadují platné předpisy, a zároveň světlo odrážející se od silnice zkrátka oslepuje řidiče, čímž mu znesnadňuje, aby mohl zahlédnout objekty skrývající se ve stínu, tedy za hranicí proudu světla,“ konstatuje Tarek Hamed.

Datum zveřejnění

16.9.2017

Zdroj informací

Philips

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2968 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál