Servind

Snadnější likvidace pojistných událostí

Snadnější likvidace pojistných událostí

Pojistná událost v dopravě. Slovní spojení, které u mnoha osob vyvolá nepříjemné pocity a někdy i hodně černé vzpomínky. Velmi stresujícím zážitkem je již samotná nehoda – nebo i krádež dopravního prostředku či jeho poškození. A ani jednání s pojišťovnou nepatří mezi dobrovolně vyhledávanou zábavu. Toho papírování, vyplňování řady formulářů, vysvětlování, zdůvodňování, nepřiměřených emocí. Navíc úplný med to není ani pro likvidátory.

Dopravní prostředek je zpravidla nutné prohlédnout, zjistit míru poškození, zaznamenat všechny důležité informace, dle potřeby nafotit celek i jednotlivé detaily. A přestože tyto prohlídky jen výjimečně probíhají v místě, na kterém k pojistné události došlo, takřka vždy znamenají práci mimo kancelář. Ani tím práce nekončí, následuje přepisování formulářů či jinak získaných informací do počítače, ukládání fotografií, hledání souvislostí, prověřování historie poškozeného apod. Nešlo by to jednodušeji? Alespoň trochu? Šlo. A jak jinak než pomocí výpočetní techniky.

Na první pohled je řešení jednoduché – stačí si k prohlídce vzít notebook, tablet nebo chytrý telefon. Tedy nějaké to přenosné mobilní zařízení vybavené potřebnou aplikací. Jenže drtivá většina těchto běžných zařízení je pro práci v terénu vhodná asi tak jako kolo pro převoz pacienta do nemocnice. Nejde přitom jen o technické možnosti včetně výdrže baterie, ale především o odolnost vůči různým povětrnostním vlivům a pádům nebo o ergonomii včetně vhodně tvarovaných držadel a popruhů. Tady by se hodilo i snadné ovládání samotného hardware i aplikace a neocenitelná je také vysoká čitelnost za různých světelných podmínek a úhlech sledování displeje.

Zvládly vesmír, zvládnou i likvidace

Velmi kvalitní a odolná mobilní zařízení, která jsou vhodná pro použití v roli pomocníka likvidátorů pojistných událostí, má ve svém portfoliu společnost Panasonic – notebooky Toughbook a tablety Toughpad. A to hned v několika produktových řadách, od zodolněných zařízení nabízejících dostatečnou ochranu nejčastěji poškozovaných komponent až po plně odolné počítače s maximální myslitelnou ochranou celého zařízení. Likvidátor se tak nemusí bát, že mu notebook nebo tablet při práci spadne a vážně se poškodí. Za všechny lze uvést tablet FZ-G1 vybavený například 4G modemem, antireflexním IPSα displejem s vysokou úrovní jasunebo baterií vyměnitelnou za provozu, který se může pochlubit také například digitizérem pro biometrický podpis.

O kvalitě odolných zařízení značky Panasonic svědčí i úspěch v dosud nejextrémnějším testu – letu do vesmíru na meteorologickém balónu, kdy se musela vypořádat například s teplotou mínus 67 °C.

Vše důležité na dosah ruky

Obrovským přínosem použití mobilních zařízení je, že všechny informace relevantní k řešení konkrétní pojistné události může mít likvidátor k dispozici ihned během prohlídky. A to včetně takových detailů, jako je dosavadní historie daného dopravního prostředku, kontroly VIN v jednotlivých registrech nebo třeba upozornění na nesrovnalosti v dosud zjištěných informacích. Všechna pořízená data lze automaticky – okamžitě či po návratu do kanceláře – synchronizovat s hlavními systémy pojišťovny.

Část z těchto operativních a analytických možností pochopitelně vyžaduje dostatečnou konektivitu a zejména při práci ve vzdálenějších lokalitách je důležitá podpora mobilních dat, kterou se mohou pochlubit všechny modely z produktového portfolia Panasonic.

Využití odolných notebooků a tabletů představuje přínos i z pohledu bezpečnosti, a to dokonce i s ohledem na obecné nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů známé pod zkratkou GDPR. Díky mobilní výpočetní technice je s likvidací pojistné události spojeno naprosté minimum papírových dokumentů a naplnění podstaty GDPR – od definovaných procesů přes vlastní ochranu až po informační povinnost – tak bude přímočařejší i mnohem jednodušší.

Je libo ještě něco navíc?

Pozornost si určitě zaslouží i různé příslušenství. Příkladem mohou být speciální dokovací stanice umožňující uchycení notebooků i tabletů ve vozidlech. Ať již díky pohodlné navigaci nebo třeba dynamickému plánování tras pro jednotlivé návštěvy u poškozených. A uplatnění určitě najdou i takové speciality, jako jsou mobilní tisková řešení – konkrétně například od společnosti Brother.

Mobilní přístup a výhody odolných řešení lze samozřejmě využít i při likvidacích jiných typů pojistných událostí, nemusí jít pouze o nehody v rámci silničního provozu. Toughbooky nebo Toughpady tak najdou uplatnění všude tam, kde má práce v terénu smysl – ať již z důvodu usnadnění práce likvidátora nebo zpříjemnění již tak dost stresové situace pro poškozeného.

Datum zveřejnění

25.9.2017

Zdroj informací

Panasonic

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2655 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál