Servind

Přezutí na zimní pneumatiky

Přezutí na zimní pneumatiky

Přezutí na zimní pneumatiky není radno podcenit, už kolem 7 stupňů ztrácejí ty letní účinnost i na suché cestě.

Přezutí z letních pneumatik na zimní byste rozhodně neměli podceňovat. Letní gumy ztrácejí svou účinnost už kolem sedmi stupňů nad nulou díky přirozenému tuhnutí jejich směsi. Nebezpečí tak může hrozit už nyní během ranních a nočních hodin.

Zimní pneumatiky mají měkčí směs, která má nejlepší vlastnosti při teplotách pod 7 °C. Disponují  mnohem lepší trakci na sněhu a ledu než ty nejlepší letní pneumatiky. Zimní pneumatiky jsou podle zákona označovány piktogramem zobrazující skálu a vločku.

Jezdit v zimě na letních pneumatikách při zhoršených klimatických podmínkách je risk nejen kvůli možné pokutě, ale především kvůli bezpečnosti posádky celého auta a okolního provozu. Problémy můžou nastat také v otázce krytí způsobených škod při nehodě, které vám pojišťovna, v případě nepřezutých nebo sjetých pneumatik, nemusí proplatit.

V těchto dnech tedy nastal ideální čas na výměnu pneumatik ještě předtím, než se servisy přeplní klienty a začne platit zákonná povinnost.

Zákon totiž ukládá povinnost mít na vozidle obuté zimní pneumatiky, pokud je mezi 1. listopadem a 31. březnem a na pozemní komunikaci se nachází souvislá vrstva sněhu, led, námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy mohou tyto podmínky vyskytnout.

„Dávejte si také pozor na značku zimní výbava, která na vybraných úsecích zavádí bezpodmínečnou povinnost zimních pneumatik,“ upozorňuje Michal Knor, marketingový ředitel  společnosti Auto Kelly.

Za porušení povinnosti použít za stanovených podmínek zimní pneumatiky mohou policisté řidiči uložit v blokovém řízení pokutu do 2 000 korun. Pokud by další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jsou policisté navíc oprávněni zakázat řidiči další jízdu.

Není možné mít zimní pneumatiky pouze na jedné nápravě. „Zákon jasně stanovuje, že vozidla s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg musí mít zimní pneumatiky na všech kolech. Pokud jezdíte spíše výjimečně a chcete ušetřit, doporučujeme spíše celoroční pneumatiky,“ informuje Michal Knor z Auto Kelly. Zákon také definuje minimální hloubku dezénu zimních pneumatik, který musí být minimálně 4 mm. Zákon se však nevztahuje na rezervu, tu v případě nouzového dojetí samozřejmě můžete mít letní.

K nákupu pneumatik lze doporučit specializovaného prodejce autokelly.cz, který vám objednané zboží doručí do nejbližší kamenné prodejny Auto Kelly, a kde navíc garantují správné skladování pneumatik a to, že jejich datum výroby nepřesáhne zákonem stanovený limit, po kterém se již pneumatika nesmí prodávat jako nová (pneumatiky stárnou i časem, nejen ztrátou dezénu). Auto Kelly navíc sdružuje více než 280 smluvních autoservisů, kde vám pneumatiky přezují, a které motoristům poskytují moderní vybavení, vyškolené odborníky a individuální přístup. Tyto autoservisy nabízejí cenově výhodnou alternativu k autorizovaným servisům.

Datum zveřejnění

15.10.2017

Zdroj informací

Auto Kelly

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1778 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál