Servind

Nejen výměna pneumatik. Před zimou proveďte kompletní údržbu svého vozu.

Nejen výměna pneumatik. Před zimou proveďte kompletní údržbu svého vozu.

Ačkoliv venkovní teploty stoupají ke dvaceti stupňům celsia a babí léto se stále hlásí o slovo, mějme na paměti, že začal říjen, což znamená, že zbývá pouhý měsíc do povinného přezutí z letních pneumatik na pneumatiky zimní. To ale zdaleka není jediná nutnost, na kterou byste měli myslet, než přijdou první námrazy, nebo na silnice napadne sníh. Váš automobil si před zimním obdobím zaslouží pečlivou kontrolu a údržbu, kterou když provedete opravdu důkladně, prodloužíte mu tím život i o několik sezón.

Povinnost přezutí pneumatik z letních na zimní platí v období mezi prvním listopadem a posledním březnem. Není však absolutní. Zimní gumy jsou povinné pouze v případě, pokud na silnici leží souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza. Platí tedy, že pokud jezdíte pouze ve městě, můžete se teoreticky bez zimních pneumatik obejít a nikdo vás pokutovat nebude. Problém ale nastává, pokud způsobíte dopravní nehodu na letních pneumatikách. V tom případě vám od pojišťovny hrozí krácení pojistného plnění, navíc se výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že při sporné dopravní nehodě budete kvůli letním pneumatikám za viníka označen právě vy. Proto doporučujeme přezouvat všem řidičům bez výjimky.

Na co ale kromě přezutí pneumatik nezapomenout? Začněte kontrolou světel. „Díky správně seřízeným světlům výrazně zvyšujete vaši bezpečnost. Právě viditelnost bývá v zimních měsících často zhoršená a dobře seřízená světla vás mohou v nepředvídatelných situacích zachránit,“ říká Jindřich Krejčí, ředitel společnosti ProfiAuto pro Českou republiku a Slovensko a dodává: „Servis světel není nic složitého. Ve specializovaném servisu vám světla zkontrolují za pár minut.“

Před zimními měsíci byste měli v autě vyměnit, nebo případně doplnit všechny kapaliny. V první řadě zkontrolujte palivový filtr. Bez kontroly palivového systému, se kterou je spojena i výměna palivového filtru, je „zimní“ kontrola nekompletní a může Vám přinést při velkých mrazech závažné komplikace, především u dieselových motorů,“ varuje Jindřich Krejčí. Další kapaliny, na které byste při servisu vozu neměli zapomenout, jsou brzdová a chladící kapalina a také voda do ostřikovačů.

„Pokud do vody, kterou používáte na ostřikování, nepřidáte zimní nemrznoucí směs, může se stát, že při teplotách pod nulou zkrátka nic nesetřete. Voda vám bude na skle přimrzat a vy si navíc zničíte stěrače,“ upozorňuje Jindřich Krejčí. „Co se týče chladící a brzdové kapaliny, tak ta by se měla měnit každé dva roky. Bez výjimek. Brzdovou kapalinu u vozů se stabilizací podvozku byste měli měnit každý rok i přes to, že výrobce vozů udává jinak. Nepravidelná výměna brzdové kapaliny může mít katastrofální následky. Nová chladicí kapalina by měla vydržet i v -30°C. Pokud chladicí kapalinu neměníte pravidelně, snižuje se hranice, kdy neplní svou funkci a mohou vás časem začít zlobit tepelně namáhané komponenty, jako je například vodní čerpadlo nebo chladič,“ doporučuje Jindřich Krejčí z ProfiAuta.

Společnost BESIP na svých internetových stránkách také vydala pomůcku pro řidiče při přípravě vozidla na zimu. Kromě již výše zmíněných doporučení BESIP přidává ještě následující rady: ve vašem voze by neměly chybět celoobvodové řetězy „padnoucí“ právě vašim pneumatikám, překontrolovaná elektrická instalace, škrabka na led, smetáček a lopata na sníh, pomocné startovací kabely, rozmrazovač na zámky, rozmrazovač na skla a stěrače přimrzlé k oknu (nikdy je neodtrhávejte násilím) a gumové podlážky, které mohou posloužit i pro nouzový rozjezd.

K informacím z BESIPu bych ještě dodal, že při zimní prohlídce vozu překontrolujte kontrolu nabíjení, kapacity startovacího proudu, a také to, aby váš akumulátor byl plně dobitý a měl čisté kontakty. Pokud si nejste něčím jistí a budete se 12. a 13. října pohybovat v okolí Ostravy, můžete se zastavit na akci PitStop, kterou organizuje naše společnost ProfiAuto a nechat si bezplatně váš vůz zkontrolovat,“ uzavírá Jindřich Krejčí.

Datum zveřejnění

18.10.2017

Zdroj informací

BESIP

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1908 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál