Servind

Bezpečně nástrahami zimy na zimních pneumatikách Bridgestone

Bezpečně nástrahami zimy na zimních pneumatikách Bridgestone

Bridgestone, největší společnost na světě pro výrobu pneumatik a gumárenských produktů, upozorňuje řidiče, že s přechodem z letního času na zimní a klesajícími teplotami je již nejvyšší čas na přezutí z letních pneumatik na zimní. Prémiové zimní pneumatiky Bridgestone jsou přitom ideální volbou pro bezpečnou jízdu nástrahami zimy. Zároveň s výměnou pneumatik přichází na řadu také pečlivá příprava vozidla na nejchladnější roční období s krátkými dny a dlouhými nocemi, v němž musí motoristé čelit zvýšenému riziku vážných nehod kvůli nepřízni počasí i špatné viditelnosti.

Dobrou zprávou pro všechny řidiče, kteří upřednostňují bezpečnost a prémiovou kvalitu před krátkozrakými úsporami plynoucími z koupě nekvalitních levných produktů, je možnost pořídit vyspělé zimní pneumatiky Bridgestone ještě výhodněji. Bridgestone totiž spustil v rámci příprav na zimní období atraktivní soutěž. Zákazníci, kteří si do 30. listopadu 2017 pořídí sadu 4 pneumatik Bridgestone pro osobní vozy nebo vozy s pohonem všech kol, mohou každý den vyhrát až 7600 Kč zpět. Ve hře je také 150 palivových karet. K účasti v soutěži stačí na webové adrese vasenbridgestone.cz odpovědět na položenou otázku a nahrát doklad o nákupu pneumatik.

Bridgestone nabízí pro letošní sezonu kompletní portfolio prémiových pneumatik pro zimní i celoroční provoz, které zaručují nejvyšší úroveň bezpečnosti za všech provozních podmínek. Pro různé druhy vozidel jsou k dispozici pneumatiky Blizzak LM001, Blizzak LM-32, Blizzak LM-80 EVO a Blizzak DM-V2. Na vrcholu nabídky stojí inovativní zimní pneumatika Bridgestone DriveGuard Winter, která umožňuje řidiči pokračovat v jízdě i po ztrátě tlaku v důsledku defektu. Řidič tak může bezpečně překonat 80 km rychlostí až 80 km/h, aby dojel do nejbližšího pneuservisu bez ztráty ovladatelnosti vozidla a při zachování vysoké úrovně komfortu. Pneumatika DriveGuard Winter je tak významným příspěvkem společnosti Bridgestone k bezpečnosti silničního provozu.

Zimní pneumatiky hrají pro bezpečnou jízdu naprosto zásadní roli. Proto také legislativa mnoha evropských zemí, včetně České republiky, vyžaduje jejich používání v zimním období. Přestože je u nás používání zimních pneumatik povinné v období od 1. listopadu do 31. března pouze na souvislé vrstvě sněhu, ledu nebo námraze, poskytují zimní pneumatiky řidičům četné výhody v porovnání s letními pneumatikami již při poklesu teplot pod 7 °C. Je to dané tím, že materiály, z nichž jsou zimní pneumatiky vyrobeny, zůstávají na rozdíl od letních pneumatik měkké a pružné i při nízkých teplotách.

Hranový efekt

Při jízdě na sněhu, ledu, rozbředlém sněhu a na mokrých a zmrzlých silnicích přichází pak ke slovu další konstrukční odlišnosti zimních pneumatik, díky nimž poskytují v porovnání s letními pneumatikami výrazně vyšší úroveň bezpečnosti, přilnavosti a provozních vlastností za všech povětrnostních podmínek. Například v konstrukci dezénu jsou významně zastoupeny lamely s malými drážkami. Díky nim se zvyšuje tzv. „hranový efekt“, a tím i záběrové schopnosti pneumatiky, jakož i adheze na sněhu a ledu. Vozidlo s kvalitními zimními pneumatikami se vyznačuje větší jízdní stabilitou, lepší ovladatelností a citelně kratšími brzdnými dráhami.

Stejně jako kompletní automobil vyžadují i pneumatiky speciální péči. Bridgestone doporučuje při každém přezouvání zkontrolovat stav pneumatik. Poškození i nadměrné opotřebení jsou jasným signálem k nákupu nových pneumatik. Na rozdíl od letních pneumatik požaduje legislativa u zimních pneumatik minimální hloubku dezénu 4 milimetry, aby byly zachovány všechny jejich výhody. Dalším faktorem je stáří pneumatik, u nichž dochází vlivem povětrnostních podmínek k postupné ztrátě původních vlastností. Optimální životnost zimních pneumatik je pět sezon.

Příprava vozidla na zimní provoz by měla zahrnovat také důkladnou kontrolu jeho technického stavu, aby byla zajištěna maximální bezpečnost i spolehlivost provozu. Mezi položkami na kontrolním seznamu nesmí chybět především osvětlení vozidla, brzdová soustava, stěrače, akumulátor a provozní kapaliny. Výbavu vozidla je na podzim vhodné rozšířit o startovací kabely, škrabku na led, smetáček, lopatku, pracovní ochranné rukavice, kapesní svítilnu, teplé deky a oblečení, termosku s čajem a dostatečné množství nemrznoucí kapaliny do ostřikovačů pro doplňování na cestách. V nouzových situacích může být darem z nebes také zásoba písku, kvalitní tažné lano a rezervní kanystr s palivem. Fanoušci zimních sportů by neměli před jízdami do zasněžených hor zapomínat na sněhové řetězy, jejichž použití může být za určitých okolností dokonce povinné (např. v Německu při extrémních klimatických podmínkách).

Uvnitř vozu naopak není vhodné nechávat rozmrazovač zámků, který by měl mít řidič po ruce při příchodu k vozidlu, zaparkovanému v mrazivém počasí. Komplikacím s přístupem do vozu pomůže předejít preventivní ošetření pryžových těsnění dveří vhodnými prostředky, jako je jelení lůj nebo glycerin, které zabrání jejich přimrznutí k rámům dveří. Během zimního provozu se doporučuje pravidelné důkladné mytí a sušení vozidla, které kromě nečistot odstraní také nežádoucí nánosy soli.

Datum zveřejnění

3.12.2017

Zdroj informací

Bridgestone

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2452 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál