Servind

První jarní jízdy po dráze si lidé užívali, premiérového vítěze má slalom traktorem

První jarní jízdy po dráze si lidé užívali, premiérového vítěze má slalom traktorem

Zahájení nové sezony mosteckého autodromu The Most AUTOSHOW přilákalo v neděli na 2 000 motoristických nadšenců. Vedle tradičních volných jízd po dráze vlastním vozem, o které je vždy s příchodem jara nebývalý zájem, měla premiéru soutěž o co nejrychlejší zdolání slalomu mezi kuželi za volantem traktoru Zetor. Vítězný „traktorista“ Jiří Sosna trať zdolal v čase 24,81 vteřiny, čímž ustanovil rekord nového klání. Nechyběl ani jednokolový netradičně pojatý závod LOUDA CUP. Odstartoval také čtvrtý ročník oblíbené soutěže amatérských jezdců na velkém závodním okruhu The Most Challenge.

„Nikdy jsem traktor neřídil, byla to má premiéra. O to větší radost z vítězství pochopitelně mám. Je dobré, že se pořadatelé snaží akce zpestřit, jsem i pravidelným účastníkem závodu LOUDA CUP. Asi jsem si v něm pronajal stříbrnou příčku, druhý jsem totiž skončil i dnes,“ uvedl premiérový šampion traktorového slalomu Jiří Sosna.

V závodu LOUDA CUP, jehož účastníci absolvují jedno kolo po okruhu s tenisovým míčkem v košíčku na přední kapotě vozu, ale Sosna obhájil druhou příčkou jen díky diskvalifikaci původního vítěze. Jeho vyřazení ze soutěže kupodivu nenásledovalo po ztrátě míčku v některé ze zatáček, což je nejčastější důvod diskvalifikace, ale kvůli nezapnutým světlometům. I to je však jedna z podmínek, kterou je nutné splnit. O prvenství takto přišel Zdeněk Vrba. Je mu ale třeba vysmeknout poklonu, k neosvětlenému vozu během závodu se přiznal sám. Zasloužil by si tak alespoň pohár fair play. Právě díky jeho poctivosti mohl Jiří Sosna poskočit ze třetího na svůj oblíbený stříbrný post.

Provětrat po zimě své Subaru BRZ přijel do Mostu sedmatřicetiletý Václav Vaňura z Prahy. „Na autodromu nejsem nováčkem. Poprvé jsem do jeho areálu zamířil nevědomky. Jako překvapení jsem totiž obdržel kurz bezpečné jízdy na motocyklu. Vůbec jsem netušil, kam jedeme. Byla to velmi příjemná zkušenost. Inspirovala mě proto loni na podzim k zakoupení jízdy po dráze, kterou jsem věnoval jako dárek mamince k významnému životnímu jubileu a při této příležitosti jsem se také jednou svezl. Možnost zajezdit si na velkém závodním okruhu tak dnes využívám podruhé. Líbí se mi tady, určitě zase přijedu,“ svěřil se sympatický motorista.

Pořadatelé využili zahájení nové sezony také k připomínce výrazné osobnosti motoristického sportu, patriota mosteckého autodromu a jeho dlouholetého sportovního ředitele Gerharda Ittnera, který na konci loňského roku podlehl dlouhé nemoci. V boxu číslo 1 byla k vidění výstava fotografií mapujících působení Gerharda Ittnera na autodromu. Kolegové a přátelé uctili jeho památku položením rudé růže a zapálením svíčky. S legendou autodromu se pak návštěvníci autoshow rozloučili obkroužením čestného kola po dráze. 

Datum zveřejnění

29.3.2018

Zdroj informací

AUTODROM MOST

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2513 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál