Servind

Continental změří českým řidičům hloubku dezénu. Podle předchozích průzkumů ji 2/3 z nich neznají

Continental změří českým řidičům hloubku dezénu. Podle předchozích průzkumů ji 2/3 z nich neznají

Deset největších českých měst, deset čerpacích stanic Shell, to je deset míst, na něž v dubnu zavítá tým společnosti Continental. Jeho úkolem bude prověřit stav pneumatik, které používají čeští řidiči. Právě obutí automobilu je základním kamenem bezpečnosti silničního provozu, zprostředkovává totiž kontakt mezi vozem a silnicí a rozhoduje tedy o tom, jestli auto dokáže včas zastavit. Ojeté pláště mohou být nebezpečné zejména za deště, na mokré vozovce. Podle dřívějších průzkumů však 2/3 řidičů neví, jak hluboký je aktuálně dezén jejich pneumatik.

Kontrola hloubky dezénu bude probíhat ve spolupráci s oddělením BESIP, jako odborným garantem, na deseti čerpacích stanicích Shell v deseti největších městech České republiky. Akce se následně přesune na Slovensko. Kromě změření hloubky dezénu nabídne vyškolený tým řidičům i kontrolu tlaku v pneumatikách. Ten kromě jízdních vlastností ovlivňuje i míru opotřebení plášťů a spotřebu paliva. Cílem je takto prověřit dohromady přibližně 1 000 řidičů.

Roadshow Vision Zero odstartuje po Velikonocích, v úterý 3. dubna 2018 v Hradci Králové na čerpací stanici na Gočárově okruhu. Následně se přesune do Pardubic, Prahy, Liberce a dalších velkých měst. Česká část skončí v pondělí 16. dubna v Ostravě. Bližší termíny a umístění jednotlivých zastávek naleznete v přiložené tabulce.

"Tímto unikátním průzkumem chceme dále rozvinout komunikační strategii značky Continental Vision Zero. Chceme zjistit minimálně dvě informace. Zda čeští řidiči přezouvají na letní pneumatiky a kdy. Ale hlavně to, v jakém stavu mají svoje pneumatiky,“ říká šéf divize marketing Continental Barum s.r.o. Juraj Ižvolt. „V průzkumech, které jsme prováděli v minulosti, řada z nich uvedla špatnou hloubku dezénu, při níž by se měly pláště měnit za nové. Dvě třetiny dotazovaných také přiznaly, že neví, jak sjeté jejich pneumatiky jsou.“

Hloubka dezénu je přitom rozhodujícím faktorem bezpečnosti – zejména na mokru. Pokud není dostatečná, nedokáže plášť z pod sebe dostatečně účinně odvádět vodu. Při brzdění se pak před ním tvoří vodní klín, který výrazně prodlužuje brzdnou dráhu. Podle testu Autoklubu ČR se při zastavení z rychlosti 100 km/h brzdná dráha prodlouží i u pneumatik ojetých na stále zákonem povolené 3 mm téměř o 10 metrů. V místě, kde by vůz na nových pláštích již stál, pojede ten na použitých rychlostí 35 km/h. Ojeté pneumatiky také špatně odolávají akvaplaningu (ztratí kontakt s vozovkou a plavou) a hůře přenášejí boční síly (rychleji dostanou smyk).

"Správně nahuštěná kola a odpovídající hloubka dezénu jsou v krizových situacích důležitými faktory, které mohou předejít nehodě. Bezpečnostní systémy jako ABS nemohou dobře odvést svou práci, když pneumatika nemá potřebnou přilnavost. Kromě kontroly stavu pneumatik řidičům také doporučujeme, aby s přezutím na letní pláště vyčkali na situaci, kdy už se námraza a sníh neobjevují. Naopak při vyšších teplotách by s ohledem na bezpečnost rozhodně neměli dojíždět zimní pneumatiky,“ doplňuje Tomáš Neřold pověřený řízením Samostatného oddělení BESIP. Podle nezávislého testu Autoklubu ČR jsou vlastnosti zimního pláště s 3mm zbývajícím vzorkem na mokru ještě o poznání horší než v případě stejně opotřebovaného letního. Brzdná dráha se prodlužuje o dalších 11 metrů.

Datum zveřejnění

4.4.2018

Zdroj informací

Continental AG

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2754 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál