Servind

Běžci na autodromu Most také letos čelili vedru, i tak jich dorazilo přes 300

Běžci na autodromu Most také letos čelili vedru, i tak jich dorazilo přes 300

Už tradičně provází účastníky T-Mobile Olympijského běhu v areálu mosteckého autodromu horké a slunečné počasí. Výhni ze sálajícího asfaltu velkého závodního okruhu se tak nevyhnuli ani letos. Přesto se ve středu 20. června v podvečer sešli v úctyhodném počtu 308 mužů a žen, k vyrovnání loňského rekordu tak chybělo jen 14 sportovců.

Běžci vybírali ze dvou tratí. Volili jeden nebo dva okruhy, a zdolávali tak úsek dlouhý 4,2, respektive 8,4 kilometru. Výstřel startéra poslal závodníky na trať přesně v 18:30 hodin. Počtvrté klání v Mostě organizovalo město.

Z prvenství na delší trati se radoval šestadvacetiletý Aleš Filingr v čase 28:29,9 minuty, čímž zlepšil zatím nejlepší dosažený čas na této trati o dvě vteřiny. Původní rekord přitom ustavil sám v roce 2016, loni běh vynechal. Celkem už na osmikilometrové trati v Mostě triumfoval počtvrté, a zdá se tak být neporazitelný. „V prvním kole to šlo, ve druhém to bylo peklo. I přes extrémní vedro bylo ale největším soupeřem osamění na trati, běžel jsem po celou dobu prakticky sám,“ svěřil se vyčerpaný borec v cíli.

Obrovské uznání zaslouží nejstarší závodník na trati Karel Červenka, který minulý týden oslavil 77. narozeniny. Bez ohledu na úmorné vedro zvolil delší, tedy osmikilometrovou trať. Není se čemu divit. Neuvěřitelně vitální muž má totiž na svém kontě více než 50 maratonů, ve Švýcarsku dokonce zdolal i stokilometrovou trať. Nechyběl ani Václav Smeták, který patří k zakladatelům mosteckého závodu a startuje prakticky nepřetržitě od premiérového ročníku před 33 lety.

Mezi ženami nenašla na osmikilometrové trati přemožitelku Zuzana Vítková, zvládla ji v čase 38:07,9 minuty. „Příště prosím objednat horší počasí. Běhám tady pravidelně, zatím jsem vždy skončila druhá. Takže radost z vítězství je obrovská,“ netajila uspokojení. Svému výkonu naopak nemohla uvěřit stříbrná Miroslava Ernestová. „Vůbec jsem neměla čas trénovat. Takže závod se vydařil. Nejspíš musím poděkovat svému partnerovi Petrovi, který je závodním jezdcem. Po mosteckém okruhu mě povozil ve sportovním autě, takže jsem nyní věděla, jakou stopu držet v zatáčkách,“ nešetřila úsměvy sympatická dívka.

Poloviční trať patřila běžeckým nadějím. Mezi muži zvítězil doslova o prsa šestnáctiletý Daniel Sedlár, ženskou kategorii pak ovládla ještě o rok mladší Kateřina Balášová. „Začátek jsem přepálil, proto jsem počkal na nejbližšího soupeře. O vítězství pak rozhodl souboj v posledních 100 metrech, kdy jsem měl více sil,“ prozradil Daniel svou úspěšnou taktiku. Celkové výsledky účastníků závodu na obou tratích zájemci najdou zde.

Na autodromu se běhá už od roku 1985, o dva roky později se zdejší závod přihlásil k mezinárodní akci Olympijský běh. V Československu měl právě v tom roce premiéru v Praze na Strahově. Roli pořadatele a promotéra závodu opustil po dlouhých letech Petr Pabišta. „Po deseti letech jsem si zase mohl zaběhat. Na startu jsem byl přesvědčen, že role běžce je mnohem zábavnější, než povinnosti pořadatele. V cíli jsem si tento názor významně poopravil,“ okomentoval na konci osmikilometrového závodu jeden z běžeckých matadorů regionu.

Běžecké závody, které spojuje olympijská myšlenka, mají u nás dlouhou tradici. Letos se do závodů, jež jsou součástí mezinárodního Olympijského dne, zapojilo ve stejný den a čas přes 71 tisíc běžců v 80 českých a moravských městech. Běžela i řada tuzemských vynikajících sportovců, ambasadorem akce je jeden z nejlepších kajakářů světa Vavřinec Hradílek.

Běžci si dají další sraz na autodromu začátkem listopadu. Čeká je druhý ročník vytrvalostního amatérského závodu The Most HALFMARATHON #2. Více informací o půlmaratonu je k dispozici zde.

Datum zveřejnění

22.6.2018

Zdroj informací

AUTODROM MOST

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.196 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál