Servind

ZETOR CRYSTAL se představuje na agrosalónu Země živitelka

ZETOR CRYSTAL se představuje na agrosalónu Země živitelka

Už po 45. se značka ZETOR účastní mezinárodního veletrhu Země živitelka. Od 23. do 28. srpna je na Výstavišti v Českých Budějovicích k vidění všech šest modelových řad traktorů ZETOR. Hlavním tahákem je pak celosvětové představení modernizované řady ZETOR CRYSTAL HD. Oceňovaný stroj slaví v letošním roce 50 let od svého vzniku.

Stejně jako každý rok i letos společnost ZETOR TRACTORS a.s. prezentuje své produkty na vyhledávaném mezinárodním agrosalónu Země živitelka. Veřejnost může na Výstavišti v Českých Budějovicích v Pavilonu Z obdivovat typicky červené stroje elegantních tvarů. K vidění jsou stroje všech modelových řad UTILIX, HORTUS, MAJOR s novým designem, PROXIMA nebo FORTERRA. Jedním z nejočekávanějších okamžiků na stánku ZETOR je představení modernizované řady CRYSTAL ve verzi HD a s maximálním výkonem 171 koní. Od 23. srpna si zájemci po celém světě mohou nový stroj objednávat.

„Rok 2018 se v ZETORU nese ve znamení modernizace modelů a uvádění novinek na trh. Od jara nabízíme stroje s výkony 40 až 70 koní – UTILIX a HORTUS. V červenci byla zahájena sériová výroba MAJORU v novém designu. V průběhu roku byly uváděny na trh modernizované stroje řad PROXIMA a FORTERRA, které se dočkaly vylepšení zejména o bezpečnostní prvky, jako jsou brzdné systémy apod. Vše směřovalo k podzimu, kdy jsme se chystali uvést na trh nový ZETOR CRYSTAL HD. Jsem rád, že stroj představujeme odborné i laické veřejnosti na domácím trhu na Zemi Živitelce. Jsem přesvědčen, že si nejsilnější traktor v portfoliu najde k zákazníkům svou cestu a naváže na úspěšnou 50letou historii modelu,“ říká Marián Lipovský, výkonný ředitel ZETOR TRACTORS a.s.

Modernizovaný CRYSTAL se může pochlubit osvědčeným 6válcovým motorem Deutz se zdvihovým objemem 6,1 litrů a s maximálním výkonem 171 koní je nejsilnějším strojem v portfoliu značky ZETOR. Motor plní emisní limit STAGE IV a systém Common Rail garantuje nízkou produkci emisí. Motor se vyznačuje dlouhou životností a nízkou spotřebou.

Stejně jako modernizovaná FORTERRA, i CRYSTAL disponuje ZETOR ECO 40 převodovkou vlastní výroby s rozsahem rychlostí 30/30. Jde o 5⁰ reverzační převodovku s automatickým 3⁰ násobičem PowerShift a elektrohydraulickým reverzorem PoweShuttle, který umožňuje změnu směru jízdy bez nutnosti sešlapovat spojkový pedál a řadit převodové stupně. Převodovka při maximálních rychlostech 40 km/h pracuje na úsporných 1750 otáček za minutu, čímž zejména v dopravě šetří provozní náklady. V nejčastějším rozsahu rychlostí 4–12 km/h disponuje stroj 13 převodovými stupni.

Rovnoměrné zatížení tříbodového závěsu a maximální zdvihací sílu 8,5 tuny zajišťují dva pomocné válce. CRYSTAL má čtyřsekční přídavný rozvaděč, který je ovládaný elektronicky, tzv. FINGERTIPEM umožňující operátorovi stroje regulovat dobu a množství dodávaného oleje. Rozvaděč je dále vybavený velkou zpětnou ¾ rychlospojkou pro odpad z rotačního hydromotoru. Samozřejmostí je zapojení efektivního systému řízení orby EHR Hitchtronic, jde o automatickou regulaci zadní tříbodového závěsu, která snižuje spotřebu paliva o 5–7 %.

Kabina traktoru je 6sloupková, odpružená, prostorná a vyznačuje se nízkou hlučností. Je posazena o 10 cm výše, což zlepšuje výhled z kabiny. Operátor se může těšit na pohodlnější práci, a to díky multifunkčnímu panelu s ovládacími prvky v kabině, bowdenovému řazení, pohodlnému pneumaticky odpruženému natáčecímu sedadlu, nové přístrojové desce, panoramatickým zrcátkům nebo zabudovanému oknu ve střeše, které slouží pro větrání v kabině stejně a zlepšuje výhled na břemena zvedaná při práci s čelním nakladačem. Stroj lze vybavit také osmi LED světly osvětlující pracovní plochu kolem traktoru. Standardním vybavením stroje je klimatizace a rádio. Z pohledu bezpečnosti je sedadlo operátora i spolujezdce vybaveno bezpečnostním pásem a sedadlo řidiče je doplněno o senzor, který odpojí PTO v momentě, kdy operátor opustí své místo. V případě potřeby může operátor PTO zapnout z vnějšku ze zadního blatníku.

Crystal HD má přední nezávisle odpruženou hnanou nápravu. Ta se skládá ze dvou samostatných nezávisle odpružených polonáprav a současně je vybavena 100% ovládanou uzávěrkou diferenciálu. Řidič stroje tak získává vysoký jízdní komfort za všech okolností. Na přání je možné pořídit i centrální mazání mazných bodů nápravy.

Stroj je vybaven sofistikovanějším brzdovým systémem. Zadní brzdy jsou pneumaticky ovládané, zatímco přední náprava je brzděna hydraulicky. Výsledkem je vyšší bezpečnost stroje v oblasti brzdění.

Objem palivové nádrže traktoru je 300 l a stroj disponuje i 32 l nádrží na močovinu. Maximální rychlost stroje je 40 km/h, délka traktoru je 5,4 m, šířka 2,5 m a výška lehce přesahuje 3 m. Jde o robustní stroj, který se na trzích bude nabízet ve dvou variantách, a to ZETOR CRYSTAL HD 150 a ZETOR CRYSTAL HD 170. Uvedením stroje na trh, se CRYSTAL HD stává novou vlajkou lodí značky ZETOR.

ZETOR CRYSTAL letos slaví 50 let od uvedení na trh. Stroj představený v roce 1968 přinesl krátce po svém představení mezinárodní pozitivní ohlas celé značce. První bezpečnostní odpružená kabina na světě, 4válcový (a od roku 1975 i 6válcový) motor vybavený vyvažovací hřídelí přinášel světové prvenství v tom, že hlučnost v kabině nepřesahovala 85 dB a jedinečný a revoluční design, to vše činilo z CRYSTALA ve své době stroj světové úrovně. Traktory ZETOR se v brněnské fabrice vyráběly do roku 1981. Poté byla z politických důvodů výroba přesunuta do ZTS Martin na Slovensku. V Martině byly stroje vyráběny pod označením ZTS dalších 20 let a dočkaly se tří modernizací. Výroba nové generace ZETORU CRYSTAL v Brně začala v roce 2015.

Země živitelka je mezinárodní agrosalón, na kterém se prezentuje zemědělská technika a moderní trendy v zemědělství. Areál Výstaviště v Českých Budějovicích hostí více než 500 vystavovatelů z 20 zemí světa a návštěvnost se pohybuje kolem 100 000 osob. Letošní ročník se koná s podtitulem „100 let českého zemědělství“. Právě před sto lety vznikla i Zbrojovka Brno, ze které značka ZETOR v roce 1946 vzešla. Ta se Země živitelky účastní již od prvního ročníku, nepřetržitě až dodnes.

Datum zveřejnění

23.8.2018

Zdroj informací

ZETOR TRACTORS a.s.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2486 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál