Servind

S rostoucími cenami paliv vzrostl význam plošných cen

S rostoucími cenami paliv vzrostl význam plošných cen

Ceny pohonných hmot v poslední době výrazně vzrostly. Litr nafty, která je aktuálně dražší než benzín, stojí u nejdražších čerpacích stanic na D1 i 36,90 korun. S využitím plošné ceny paliv však lze v tomto týdnu tankovat diesel v celé síti bez ohledu na lokalitu o více než 5 korun levněji, což u plné 50litrové nádrže dělá úsporu 250 korun. Na litru benzínu je možné ušetřit až 7 korun.

Benzín, a hlavně nafta jsou aktuálně těsně pod letošními cenovými maximy. Podle posledních údajů Evropské komise je průměrná cena nafty v Česku skoro 33,50 Kč/l a benzínu necelých 33 korun. Česko nicméně stále patří k desítce nejlevnějších zemí Evropské unie. Růst cen pohonných hmot ještě více posílil význam takzvaných plošných cen paliv. Ty byly dříve dostupné jen velkoodběratelům, zatímco dnes je v hojné míře využívají i menší firmy nebo živnostníci, a to bez jakýchkoliv závazků k minimálním odběrům.

Díky plošné ceně lze tankovat pohonné hmoty ve vybrané síti čerpacích stanic za jednotnou týdně vyhlašovanou cenu bez ohledu na lokalitu a ceny uvedené na totemu konkrétní čerpací stanice. „Plošná cena je dlouhodobě nižší než cenový průměr trhu a aktuálně je její výše dokonce srovnatelná s nejlevnějšími čerpacími stanicemi v Česku,“ upozorňuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil. „Z našeho monitoringu trhu navíc vyplývá, že některé nízkonákladové čerpací stanice supermarketů vůbec nereflektovaly mezitýdenní pokles cen a prodávají naftu dále například za 32,70 korun. S plošnou cenou lze přitom v tomto týdnu tankovat naftu v celé síti Shell za 31,69 Kč/l a v síti EuroOil za 31,49 Kč/l,“ dodává Duraković.

Nejdražší čerpací stanice, které se tradičně nacházejí u dálnic a hlavních silničních tahů, prodávají v tomto týdnu litr nafty i benzínu dokonce za 36,90 korun. Tak je tomu především na D1. „Úspora na jednom litru nafty tak může být s využitím plošné ceny více než 5 korun, což dělá při naplnění běžné 50litrové nádrže slevu 250 korun,“ vysvětluje Damir Duraković. „Plošná cena Naturalu 95 je aktuálně 30,59 Kč/l v síti Shell a 29,53 Kč/l na čerpacích stanicích EuroOil, takže u benzínových aut je potenciál úspory dokonce přes 300 korun za plnou nádrž. Litr benzínu je s plošnou cenou levnější více než o 6 korun, respektive o 7 korun v síti EuroOil,“ dodává Duraković.

Datum zveřejnění

3.12.2018

Zdroj informací

AXIGON, a. s.

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2378 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál