Servind

Pojistné podvody v Allianz? Nárůst hlásí Moravskoslezský kraj, nejméně jich je na Karlovarsku. Objem opět vzrostl.

Pojistné podvody v Allianz? Nárůst hlásí Moravskoslezský kraj, nejméně jich je na Karlovarsku. Objem opět vzrostl.

Detektivové Allianz pojišťovny, která vloni odhalila pojistné podvody za 322 milionů korun, se nejčastěji setkávají se čtyřmi modely podvodů. V prvním si lidé pojistnou událost zcela vymyslí, i když ve skutečnosti k žádné nedošlo. V druhém o její příčině zalžou, jelikož ta pravá není kryta pojištěním. Třetí jsou nepojištěné škody, které někoho vedou k tomu, že posune jejich datum vzniku do doby, kdy ještě pojistka platila a čtvrtý model spočívá v navyšování škody, která se skutečně stala, ale s menšími následky. Právě čtvrtá varianta je v poslední době i nejpopulárnější. Loňské skóre detektivů Allianz bylo o více než 11 milionů korun vyšší než předloňské.

Největší nárůst podvodů hlásí Moravskoslezský kraj (z 13,3 milionů korun na 58 milionů korun), nejmenší pak kraj Karlovarský s pouhými 5 miliony korun. Další výsledky z jednotlivých krajů České republiky a jejich meziroční porovnání najdete v tabulce.

Nejčastější jsou vodovodní škody a další podvody, týkající se pojištění majetku. Za nimi následují odpovědnostní pojistky, požáry a už několik let v řadě i fingované dopravní nehody. Někteří lidé stále pohlížejí na pojištění jako na právní vztah, ve kterém má objem zaplaceného pojistného plnění alespoň pokrýt náklady za pojistku. A netuší, že když se o to snaží, pokoušejí se o trestný čin.

Pro lepší představu přikládáme dva příběhy.

Záhada opeřené srnky, aneb slepice místo na paprice v motoru

Poškozené auto po strážce se zvířetem – to je pro pojišťovny už běžná rutina. A tak nebylo nic divného, když motorista Allianz oznámil, že mu v lesním úseku na Plzeňsku vběhla před vůz srnka, která mu nepěkně pochroumala předek auta. Při kontrole fotodokumentace, kterou poslal společně s hlášením pojistné události, ale v rozbité masce vozidla objevili detektivové Allianz peří. Vyřešení záhady opeřené srnky už bylo poměrně rychlé - auto bylo jednoznačně poškozeno střetem s pevnou překážkou a nikoliv se zvěří a biologické stopy na vozidle a v prostoru motoru někdo naaranžoval s umem znalce speciálních efektů filmového hororu. Následně se ukázalo, že krev i část tkáně patřily nebohému kuru domácímu, jenž místo v pekáči skončil v motoru.

Z kamionu spadl led, pak přiletěla koroptev a znovu přijel kamion

Učebnicovým případem navyšování škody může být třeba situace, která se stala na severní Moravě, odkud řidič pojišťovně Allianz nahlásil, že mu na čelní sklo spadl led z projíždějícího kamionu. V zimních měsících jde o poměrně častou a nebezpečnou situaci, která vzniká zanedbáním zákonné povinnosti řidiče očistit před jízdou vozidlo od sněhu a námrazy a která může mít i fatální následky.

Klasická pojistná událost začala být podezřelá poté, co se majitel auta snažil hlášení vyšperkovat o další a další údajně vzniklé škody, ke kterým mělo dojít jak na vozidle, tak i v motoru a na podvozku. Poškozené čerpadlo navíc korunoval nárazem do projíždějícího kamionu, který zmizel v nenávratnu, zatímco z osobního vozu se mezitím stal šrot. Popsaný nehodový děj zpochybnil i znalec, a tak řidič přišel s jinou verzí příběhu. Za všechno prý mohla koroptev, která mu vlétla do cesty. Za týden se pak znovu vrátil k spadlému ledu.

Ve skutečnosti to bylo tak, že se svoji „obouchanou“ ojetinu snažil prostřednictvím pokusu o pojistný podvod trochu omladit…

Datum zveřejnění

14.2.2019

Zdroj informací

Allianz pojišťovna, a. s.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.374 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál