Servind

BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc

BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc

Milan Kunc, významný česko-německý umělec, který reprezentuje několik malířských stylů, aplikoval své umění na karoserii průkopnického roadsteru.

U BMW mají umění a automobily k sobě blízko nejen na mezinárodní úrovni, ale také v rámci České republiky. BMW Czech Republic to již dokázalo v roce 2018 představením dvojice vozů BMW i3 a i8 Starlight Edition. Na tyto vozy volně navazuje také BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc, jehož vzhled je dílem světově proslulého česko-německého umělce Milana Kunce ve spolupráci s pražskou galerií Cermak Eisenkraft.

Cílem projektu je originálním způsobem poukázat na témata související s ochranou životního prostředí a trvalou udržitelností. I to je důvod, proč byl jako „umělecké plátno“ zvolen právě revoluční plug-in hybridní sportovní vůz BMW i8 Roadster. Výtěžek projektu je určen na podporu neziskové organizace zabývající se čištěním oceánů od plastů.

Filozofie divize BMW i se zaměřuje na šetrnost k životnímu prostředí nejen samotných automobilů a jejich provozu, ale také celého vývoje, výroby a recyklace. Tento komplexní přístup oslovil i galeristy z Cermak Eisenkraft, kteří navrhli Milana Kunce, jenž ve své tvorbě často kritizuje konvenční automobily a jejich vliv na životní prostředí. Myšlenkou celého projektu byla právě příroda, resp. životní prostředí a jeho čtyři živly: voda, oheň, země a vzduch. Právě jejich vyvážení je základem života na Zemi.

Pro zajištění největšího možného pozitivního dopadu projektu BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc na životní prostředí bude výtěžek předán organizaci The Ocean Cleanup. Pomůže tak realizovat její misi spočívající v čištění oceánů od plastů.

Milan Kunc (1944) je malíř, který během svého profesního života pracoval především v Německu, Itálii, USA, Nizozemsku, Indii a České republice, odkud v roce 1969 emigroval a kam se v roce 2004 vrátil. Jeho tvorba zaujme originálním stylem, propracovaností i obsahem. Je považován za reprezentanta hned několika uměleckých směrů, jako jsou pop surrealismus, Ost Pop či hnutí low-brow, vytvořil vlastní malířský výraz, který lze spatřit v jeho kresbách, fotokolážích a především obrazech na plátně či plátkovém zlatě.

BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc nese na své karoserii pop surrealistické vyjádření čtyř základních živlů v jasně rozpoznatelném stylu Milana Kunce. Každá část vozu tvoří samostatný příběh každého z živlů - ohně, vody, vzduchu a země.

Originální nejsou jen samotné motivy opírající se o celoživotní dílo Milana Kunce, ale také technické provedení laku BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc. Základem vozu je totiž zlatá barva s obsahem 24karátového zlata.

Technika malby na zlatě tvoří samostatnou kapitolu tvorby Milana Kunce. V případě automobilu BMW i8 Roadster pak umělec využil zkušenosti designéra Zoltána Matušky, který je autorem dřívější edice „one of one“ – BMW i3 a i8 Starlight Edition. Tyto vozy taktéž používaly na své karoserii barvu s obsahem pravého zlata.

Zoltán Matuška a lakýrník Miroslav Špičák tedy připravili karoserii BMW i8 Roadster ve zlaté barvě. Ve spolupráci s firmou Toplac a jejími specialisty k tomu použili lakýrnickou technologii BMW ColorSystem, využívající laky BASF a používanou v lakovnách oficiálních servisních partnerů BMW. Na tento základ Milan Kunc vytvořil své umělecké dílo na čtyřech kolech. Pro zajištění stálosti byl celek přelakován čtyřmi vrstvami kvalitního průhledného laku s vysokým leskem, opět z programu BMW ColorSystem.

Datum zveřejnění

11.3.2019

Zdroj informací

BMW Group

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2269 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál