Servind

Služba mobility innogy go! zahajuje v polské Varšavě provoz největší flotily elektromobilů BMW na světě čítající 500 kusů BMW i3

Služba mobility innogy go! zahajuje v polské Varšavě provoz největší flotily elektromobilů BMW na světě čítající 500 kusů BMW i3

První služba sdílení automobilů ve Varšavě, která je založená výhradně na bezemisních vozech, umožňuje obyvatelům města zažít čistou radost z jízdy. Součástí vozového parku innogy go! bude 500 elektromobilů BMW i3, z nichž 30 je v provedení BMW i3s, které nabízí ještě větší jízdní dynamiku. Obě verze jsou vybaveny 94Ah vysokonapěťovým akumulátorem, který při každodenním používání poskytuje dojezd 200 km. Ve Varšavě vznikne také potřebná infrastruktura.

„Jsme hrdí na to, že můžeme být součástí služby sdílených elektromobilů innogy go! a v Polsku rozjet největší vozový park sdílených elektromobilů BMW i3. Elektromobilita a služby mobility jsou pro BMW Group klíčovými strategickými směry na cestě kupředu. Naším cílem je, aby se v rámci trvale udržitelné mobility na silnicích už dnes objevovalo co nejvíce elektrifikovaných vozidel,“ uvedl Baudouin Denis, generální ředitel BMW Group Polska.

Ekologická reakce na nástrahy městského života

Sdílení elektromobilů je novým standardem městské mobility, který eliminuje nutnost platit za údržbu vlastního automobilu. Rozvoj služeb mobility přispívá ke snížení celkového počtu vozidel na silnicích. Nezávislé studie ukázaly, že každý sdílený vůz nahrazuje nejméně tři standardně vlastněné osobní automobily. V důsledku toho snižuje dopravní zácpy ve městě a zvyšuje dostupnost parkovacích míst. Sdílení elektromobilů BMW i3 také umožňuje uživatelům využívat úlev, které nové vyhlášky nabízí řidičům elektrických vozidel. Zvláště důležitou výhodou ve velkých městských aglomeracích je možnost jízdy v pruzích vyhrazených pro autobusy nebo bezplatné parkování ve zpoplatněných zónách. Elektromobily také přispívají ke snížení hluku a znečištění ovzduší ve městě.

„BMW i3 bylo od samého počátku navrženo jako elektřinou poháněný vůz. Vyrábí se v lipském výrobním závodě, který elektrickou energií zásobují větrné elektrárny. Na jeho výrobu jsme použili trvale udržitelné materiály. Vozidlo je až z 95 % recyklovatelné. Navíc neprodukuje lokální emise, je dynamické, agilní a pohodlné, takže se ideálně hodí do města,“ zdůrazňuje Tomasz Gałaszkiewicz, manažer pro elektromobilitu společnosti BMW Group Polska.

Snadné použití a rychlý přístup

Sdílené vozy BMW i3 od innogy go! si lze pronajmout prostřednictvím k tomuto účelu vyvinuté mobilní aplikace innogy go!, která je dostupná pro Android a iOS a nabízí snadný a rychlý přístup k této službě. Tarif za jízdu BMW i3 je 1,19 PLN/min, zatímco kilometr s BMW i3s stojí 1,49 PLN/min. Zájemci si mohou vůz pronajmout na delší dobu. Cena za den činí 239 PLN a 299 PLN. Prvních 15 minut jízdy pro nové uživatele bude stát pouze 1 groš.

Společnost innogy go! poskytuje také služby nabíjení. Společnost bude využívat speciálně určenou síť 30 superrychlých 50kW dobíjecích stanic, které budou schopny nabít akumulátor BMW i3 na 80 % za 40 až 50 minut. Volitelně mohou uživatelé sdílených elektromobilů připojit automobil k jedné z veřejných nabíjecích stanic innogy ve Varšavě a jejím okolí. Seznam dostupných stanic je zobrazen na mapě v mobilní aplikaci innogy go!, která usnadňuje vyhledávání nabíjecí stanice.

„innogy již léta úspěšně rozvíjí segment e-mobility v Polsku, vytváří síť dobíjecích stanic pro elektromobily a nabízí služby a produkty zaměřené na popularizaci elektrické dopravy. V reakci na rostoucí povědomí o životním prostředí umožňujeme obyvatelům Varšavy pohybovat se po městě efektivně, pohodlně, a především bezemisním způsobem. Elektromobily mají v silničním provozu mnoho výhod, což přispívá ke snížení dopravních zácp, a jsou také velmi tiché, což se projevuje snížením hladiny hluku na ulicích. Sdílení elektromobilů innogy je tedy projekt, který zlepší kvalitu života v hlavním městě,“ řekl Filip Thon, generální ředitel společnosti innogy Polska.

Nový rozměr trvale udržitelné mobility

Rozvoj elektromobility a služeb mobility je pro BMW Group nesmírně důležitý. Kromě autonomního řízení a konektivity jde o dva klíčové pilíře strategie společnosti. V roce 2018 prodala BMW Group více než 140 tisíc elektrifikovaných vozidel, což představuje oproti předchozímu roku nárůst o 38,4 %. Model BMW i3 zaznamenal v Polsku s 164 registracemi ve srovnání s rokem 2017 nárůst o 40 %. Nová verze BMW i3 je v nabídce se 120Ah akumulátory, což zvyšuje dojezd vozu při každodenním používání o téměř 30 % na 260 km.

Plány společnosti v rámci elektrické mobility jsou ambiciózní. Do roku 2025 BMW Group představí 25 sériově vyráběných elektrifikovaných modelů, z toho 12 plně elektrických. První elektrické MINI se představí ještě letos a do roku 2021 se nabídka čistě elektrických modelů rozroste o BMW iX3, BMW i4 a BMW iNEXT.

BMW Group intenzivně rozvíjí své služby v oblasti mobility. Společnost spolupracuje s Daimler AG a nabízí komplexní řešení pro trvale udržitelnou městskou mobilitu. Tyto dvě společnosti plánují v této oblasti investovat více než 1 miliardu eur. Mezi pět společných podniků patří sdílení automobilů, spolujízda, parkování, nabíjení a multimodální doprava. Tyto služby již mají po celém světě přibližně 60 milionů zákazníků.

Datum zveřejnění

8.4.2019

Zdroj informací

BMW Group

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3143 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál