Servind

Benzín v posledních dvou týdnech zdražil více než o korunu na litr

Benzín v posledních dvou týdnech zdražil více než o korunu na litr

Vyšší poptávka po naftě během zimních měsíců způsobuje růst její ceny. Od listopadu loňského roku byla proto dražší než benzín. V minulém týdnu ovšem nastal obrat, který už dříve naznačoval vývoj plošných cen paliv petrolejářských společností. Podle údajů Evropské komise totiž litr Naturalu 95 v Česku za týden zdražil v průměru skoro o 70 haléřů. Protože nafta v posledních týdnech zdražovala pouze o jednotky haléřů, je tak aktuálně ve srovnání s benzínem již o 16 haléřů levnější.

Spolehlivým indikátorem budoucího vývoje cen paliv na čerpacích stanicích jsou takzvané plošné ceny. Jsou vyhlašovány petrolejářskými společnostmi pro firemní zákazníky na týdenní bázi a bezprostředně reflektují vývoj na trzích. „Jakákoliv změna ceny ropy nebo kurzu koruny se obratem promítá do plošných cen paliv. Lze tak předvídat běžné ceny na čerpacích stanicích, které mají obvykle určitou setrvačnost, protože petrolejáři doprodávají zásoby pořízené dříve. V posledních týdnech rostla skokově plošná cena Naturalu 95, a to i více než o korunu během jednoho týdne,“ popisuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil.

Podle nejnovějších dat Evropské komise z minulého týdne poskočila průměrná cena benzínu v Česku skoro o 70 haléřů nahoru. Aktuálně stojí nafta v průměru 31,60 Kč/l, zatímco benzín již 31,76 Kč/l. „Trend výrazně rostoucích plošných cen Naturalu 95 se následně opravdu promítl i v cenách na čerpacích stanicích. Během posledních dvou týdnů benzín podle Evropské komise zdražil dokonce o 1 korunu a 15 haléřů, čímž se stal opět dražším palivem, než je nafta. Aktuální plošné ceny pro tento týden naznačují další zdražování benzínu i nafty,“ dodává Damir Duraković.

Je přirozené, že je výsledná cena benzínu vyšší než cena nafty. Natural je totiž téměř ve všech zemích EU zatížen vyšší spotřební daní. Příčinou dražší nafty je však zvýšená poptávka po topných olejích v zimě. „Topný olej je z chemického hlediska totéž co motorová nafta a v řadě zemí je stále hojně rozšířeným topným médiem. Protože v zimě bývá poptávka po naftě, respektive topném oleji vyšší, roste i cena,“ vysvětluje Ivan Indráček, předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů ČR. „Když se podíváme do historie, nafta byla dražší než benzín zpravidla během zimních měsíců. Nyní by se měla situace vrátit do normálu,“ dodává Ivan Indráček.

Definitivní návrat stavu, kdy je nafta levnější než benzín, však zatím nepředpokládá Viktor Zeisel, ekonom Komerční banky. „Ekonomický cyklus sice zpomaluje, ale ještě nejsme ve fázi poklesu. Nafta, která se hojně využívá v průmyslu, je tak stále poptávaná a zůstane dražší než benzín. Podle všeho navíc ceny pohonných hmot dále porostou,“ predikuje Viktor Zeisel z Komerční banky.

Datum zveřejnění

16.4.2019

Zdroj informací

Axigon a.s.

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2602 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál