Servind

Jak vybrat autosedačku?

Jak vybrat autosedačku?

Čekáte miminko a rozhlížíte se po vhodné autosedačce nebo jen hledáte nový model pro své dítě? Autosedačka patří k tomu základnímu, co budete dlouhodobě potřebovat. Používání autosedaček je totiž povinné ze zákona kvůli bezpečnosti. Kvalitní a bezpečná autosedačka nesmí chybět na vašem seznamu ještě před narozením, navíc postupně budete potřebovat větší. Jak ale vybrat tu správnou autosedačku a na co si dát při koupi pozor?

Všímejte si zkušební značky

Každá autosedačka musí být označena tzv. zkušební značkou, která je zárukou toho, že sedačka splňuje testy evropských norem. Na značce najdete jméno výrobce, homologační značku „E-mark“, označení váhové kategorie a číslo osvědčení.

Kterou skupinu vybrat?

Autosedačky se dělí na jednotlivé skupiny dle váhy dětí. Maminky mají vyzkoušené, že průměrně od narození až do dvanácti let dítěte vystřídáte zhruba tři autosedačky. Klíčové je tedy vybrat takovou autosedačku, která odpovídá váze dítěte a ve které se bude cítit pohodlně. Začínáme skořepinovými autosedačkami ze skupiny 0 a 0+ (od narození do 13 kg), jde o tzv. vajíčka, které se bez výjimky upínají proti směru jízdy a u kterých je výhodou kompatibilita s kočárkem, takže například při návštěvě obchodu stačí jenom autosedačku s dítětem vyjmout z auta a nasadit na základnu kočárku. Jakmile začíná dítě sedačku přerůstat, tudíž nemá chráněnu celou hlavu, je nutné vajíčko nahradit.

Následuje skupina s označením „1“, která je určená pro děti s váhou od 9 kg do 18 kg. Každá kvalitní autosedačka by měla mít perfektní ochranu proti bočnímu nárazu a být vybavena měkkým polstrováním, které zajistí pohodlí dítěte.

Dalšími jsou skupiny 2 (od 15 kg do 25 kg) a 3 (od 22 kg do 36 kg) kam patří především tzv. podsedáky. Ty už samozřejmě nedisponují boční ochranou hlavy a zádovou opěrou. Jejich hlavním účelem je zvýšení posezu dítěte tak, aby bylo zajištěno správné vedení bezpečnostního pásu. Musí být veden přes rameno, nikoli přes krk dítěte. Povinnost použít podsedák platí pro dítě menší než 150 cm či s váhou méně než 36 kg.

Nyní si už stačí jen vybrat ten správný typ pro vaše dítě. Autosedačky nedoporučujeme kupovat z druhé ruky zvláště, pokud neznáte jejich „historii“.

Připevnění autosedačky

„Autosedačky se k sedačce vozu připevňují dvěma způsoby, buď pomocí tzv. isofixu, kterým ale musí být váš vůz vybavený, nebo bezpečnostním pásem. Autosedačku vybavenou isofixem pořídíte pro všechny váhové kategorie. Pouze u tzv. vajíčka si k ní budete muset pořídit i základnu,“ vysvětluje Michal Knor z Auto Kelly. Isofix je řešení, které využívá kotvy uchycené přímo na konstrukci auta. Svoji správnou funkci bude sedačka plnit pouze tehdy, dodržíte-li všechny postupy instalace i používání. „Prodejce by vám měl umožnit vyzkoušet vybranou autosedačku přímo ve vašem autě, abyste měli jistotu, že autosedačku snadno nainstalujete,“ radí Michal Knor z Auto Kelly.

Prohlédněte si dostupné modely autosedaček online na www.autokelly.cz, nebo navštivte jednu z více než 80 prodejen společnosti Auto Kelly a vyzkoušejte si ji ve svém vlastním voze. Prodejci vám také ochotně zodpoví všechny otázky, kterých jak víme, mívají rodiče celou řadu.

Datum zveřejnění

10.6.2019

Zdroj informací

Auto Kelly

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2499 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál